Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kinas hemliga Volvo-museum

Ovanför en Volvo-handlare i kinesiska Hangzhou gömmer sig klassiska svenska bilmodeller tillsammans med modernare prototyper, koncept och racerbilar.

Volvo Museum – den svenska biltillverkarens officiella utställning som för allmänheten visar märkets modeller och utveckling genom åren – finns i Arendal på Hisingen i Göteborg. Men det finns fler museum med inriktning på Volvo, inte minst i Kina finns det en fin utställning som för de flesta är okänd i och med att den inte är öppen för allmänheten.

Hos en Volvo-handlare i staden Hangzhou, som råkar vara samma stad där Volvos ägare Zhejiang Geely Holding Group har sitt huvudkontor, finns ovanför nybilshallen en utställning med flera fina modeller från förr, samt nyare modeller och inte minst konceptbilen XC Coupé som i januari 2014 gav oss en första inblick i andra generationens XC90. Konceptet blev dessutom framröstat till bäst på det årets bilsalong i Detroit.

I filmen nedan får vi följa med YuoTube-kanalen China Uncut när det ”gömda” Volvo-museet ”upptäcks”. De tittar på bilarna i kronologisk ordning och börjar således med PV4, den täckta versionen av Volvos första bilmodell ÖV4.Därefter går de vidare till PV444, Amazon, 1800ES, 164, 780, Rickard Rydells BTCC-racerbil 850, C70 generation två samt redan nämnda XC Coupé Concept.

Några felaktigheter hittar vi i filmen, exempelvis kallar de C70 för C60 och 780 kallar de för en vanlig syn överallt under 1990-talet, sannolikt syftandes på 740 och 940.

https://youtu.be/i5kWHKd7JEY