Kinas svar på Tesla – Youxia X

Ta en hel skopa Tesla Model S, en halv skopa Maserati och Lexus och en halv skopa av åttiotals-tv-serien Knight Rider. Blanda i Kina – här är Youxia X.

Det var kanske bara en tidsfråga innan ett kinesiskt företag skulle kopiera Tesla Model S. Youxia X må inte vara en lite hundraprocentig kopia som vissa andra kinesiska kopior, men nog är ändå inspirationen tydlig. Para en Model S med strålkastare från Maserati och baklampor från Lexus.

Modellen, som visades på ett evenemang i söndags kväll, är den första från kinesiska startupföretaget Youxia Motors och elementen som tagits från Tesla är flera, från grillen till interiören med en hög touchscreen-konsol och dörrhandtag infällda i karossen.

Vad som dock skiljer sig från Tesla är inspirationen från Knight Rider, den mytomspunna 1980-tals-tv-serien där David Hasselhoff spelar tillsammans med en artificiellt intelligent Pontiac Trans Am vid namn KITT. Likt KITT är Youxia X försedd med lysdioder i grillen som kan tändas på samma sätt som i tv-serien, och även visa andra visuella effekter samt företagets logotyp (som också är rätt lik Teslas?).

Operativsystemet i bilen, som är baserat på Android 5.1, kallas också för KITT OS. Kanske kommer det inte som en förvåning att formgivaren Huang Xiuyuan är ett stort fan av just Knight Rider? KITT OS ska även göra det möjligt för föraren att välja motorljud, och få elbilen att låta som en Ferrari 488 GTB eller Jaguar F-Type, om hen vill.

Prestandamässigt är Youxia X inte fullt lika snabb som Tesla, i alla fall inte i de senaste tappningarna, men modellen ska ändå klara 0–100 km/h på 5,6 sekunder och ha 348 hästkrafter. Batteriet kommer i tre versioner, på 40, 60 eller 85 kWh. Det största ger en räckvidd på 27 mil, och en påfyllning vid snabbladdare ska ta en halvtimme.

När är då Youxia X verklighet? Ja, företaget säger att produktionen ska starta i slutet av nästa år, med leveranser tidigt 2017. Priset kommer ligga på mellan 270 000 och 410 000 kronor, ganska mycket i linje med kommande Tesla Model 3. Om den faktiskt kommer ut då, vilket ju förstås återstår att se, så kommer den att vara ute på marknaden före Model 3.