100422-kinakopior huatai

Kinatillverkare fortsätter kopiera friskt

Vad säger du om Bentleys nya modell som du ser på bild här ovan? Eh, nej – du har rätt. Det är ingen Bentley, det är bara en ny bil från kinesiska Huatai som inspirerats av den brittiska sport- och lyxvagnen.

Det är hyfsat ofta som diskussionerna bland er läsare leder in på att biltillverkare kopierar varandra. Men ibland kommer det långa kommentarer som tar de kinesiska biltillverkarna i försvar – ”vad då att kineserna kopierar? Det gör ju alla i dag”.

Visst, men kineserna är ändå i en klass för sig. Se bara på de här två nya tillskotten ämnade för den kinesiska marknaden och som visas upp på bilsalongen i Peking som öppnar för journalister under fredagen.

Bilarna kommer från Huatai och har modellbeteckningarna B11 och B21 (får mig att tänka på både bombplan och klassiska Volvo-motorer). Fronten på bilarna får anses vara rena Bentley-plagiat med inslag av BMW 5-serie och Opel Insignia (strålkastarna på B11) och Audi A4 av förra generationen (strålkastarna på B21). Kineserna har gjort det lätt för sig vid ritbordet – de har till och med kopierat det karakteristiska veck som löper längs bilens midja hela vägen över framskärmarna och som viker av ned mot frontspoilern. Vecken är något som verkligen kännetecknar Bentleys olika Continental-modeller. Och nu även Huatais nya modeller.

Huatai är sedan tidigare kända för.... ja just det, plagiat. Ta bara deras suv B35 som är en rip off av Porsche Cayenne men med Bentley-grill och Opel Insignia-strålkastare.

Vad tycker du? Är det rätt av kineserna att kopiera så pass friskt som de gör, eller ska de (främst) europeiska biltillverkarna en gång för alla ta i med hårdhandskarna och få stopp på detta? Kanske detta är ett fall för Antipiratbyrån som ständigt är på på jakt efter olovliga kopior!?

Extern länk

Fler bilder på kinakopiorna