Kineser hatar nybilsdoft

Medan resten av världen älskar doften av ny bil är det tvärtom i Kina. Kineserna klagar tydligen mer på nybilsdoften än på något annat hos nya bilar.

Att kliva in i en bil och mötas av nybilsdoft, det är för många en oslagbar känsla. I större delen av världen tycker man just detta, men i Kina gillar man inte doften av ny bil.

Kineserna till och med avskyr doften av ny bil så pass mycket att i J.D. Powers senaste kvalitetsstudie för nya bilar i Kina så rankas problemet med nybilsdoft högre än någon annat problem. Faktiskt har nybilsdoften dubbelt så många klagomål som det problem som har näst flest klagomål, nämligen för hög bränsleförbrukning i jämförelse med bilens specifikationer.

Nybilsdoften uppstår som en blandning av alla doftämnen som materialen i en ny bil ger ifrån sig, exempelvis läder, tyg, plast och gummi, samt kemikalier som används för sammansättningen.

Ford säger sig ha lösningar på hur de ska komma till rätta med nybilsdoftproblemet i Kina. En lösning är att nya bilar ska parkeras i solsken med fönstren nedhissade en aning, motorn igång och värmen/fläkten på max. Ford ska till och med ha lämnat in en patentansökan innehållandes bland annat nämnda lösning.

– Medan nybilsdoft är en del av amerikansk kultur, vet vi att kinesiska kunder inte tycker om den doften. Detta patent är resultatet av år av forskning och är bara en idé som vi överväger för framtida användning, säger Fords tekniska chef inom materials hållbarhet, Debbie Mielewski.