Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070621_brilliance_bs6
070621_brilliance_bs6
070621_brilliance_bs6
070621_brilliance_bs6

Kinesisk dödsfälla

Den kinesiska biltillverkaren Brilliance hade ett mål – att övertyga de europeiska bilköparna att deras bil är i världsklass. Tyska ADAC:s krocktest visar något helt annat – bilen är livsfarlig!

Tyska motororganisationen ADAC krocktestade alldeles nyligen nya sedanmodellen Brilliance BS6. Den kinesiska billtillverkaren och de tyska importörerna av bilen hyste stora förhoppningar inför testet. Men efter att krocktesterna utförts vill nu importörerna att dessa ska göras om.

Anledningen till importörernas missnöje är att ADAC endast gav bilen en stjärna i betyg – alltså ett nytt bottennapp av en kinesisk bil i Europa.

ADAC genomförde som brukligt en frontalkrock och en krock från sidan. Efter de båda testen konstaterades det att kupéns säkerhetsbur är under all kritik, den är helt enkelt för mjuk. Bland annat så trycktes A-stolpen alldeles för långt in i kupén för att anses vara godkänt. Dessutom trycktes pedalerna bakåt hela 32 centimeter vilket betyder att förarens fötter ligger risigt till. Ratten trycktes åt sidan av kollisionen, vilket gjorde luftkuddens betydelse mer eller mindre obefintlig. När ADAC:s personal skulle öppna förardörren efter testet så gick den inte längre att öppna för hand.

Ungefär 350 Brilliance BS6 har sålts hittills i Tyskland. Tänk dig någon av dessa på Autobahn när det börjar bli trångt...

Testresultaten (på tyska)

Krocktestet på film (på tyska)

Första gången ADAC testade en kinesisk bil i krocktester gick det lika illa. Jiangling Landwind hette bilen och året var 2005.