Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101230-baic pininfarina101230-baic pininfarina101230-baic pininfarina
101230-baic pininfarina

Kinesiska BAIC bygger Pininfarina-Saab

Kinesiska biltillverkaren BAIC köpte för ett år sedan verktyg och teknik av Saab och i våras visade de upp sina versioner av 9-3 och 9-5. Nu visar det sig att BAIC låter italienska Pininfarina designa en ny bil baserad just Saab. Premiär nästa år.

Ska kineserna äntligen få till det designmässigt? Ska de äntligen slopa kopierandet? Det låter onekligen så om man får tro de senaste rapporterna från en chef hos kinesiska biljätten BAIC som vill vara anonym men som har uttalat sig i kinesisk media.

BAIC-chefen har precis kommit tillbaka till Kina efter en resa till Italien där han besökt den klassiska design- och karosserifirman Pininfarina. Mer om detta lite längre ned.

Som bekant köpte ju BAIC (Beijing Automotive Industry Holding Corporation) både verktyg och teknik av Saab förra julen vilket inbringande omkring 1,4 miljarder kronor till Saabs då påfrestade kassa.

Verktygen var produktionsverktygen som användes i Trollhättan till gamla 9-5 och tekniken var den som användes till 9-3, dock inte all teknik.

På bilsalongen i Peking i april, där Teknikens Värld var närvarande, visade BAIC upp två nya modeller – Beijing C60 och C71 – båda baserade på Saab-modellerna 9-3 och 9-5 i nämnd ordning. Det förvånande var att C60 baserade sig på nuvarande generation 9-3, inte gamla som vi alla hade trott när affären mellan BAIC och Saab genomfördes.

De båda bilarna kan du se på bilderna här nedan. Inga fagra alster någon av dem och det är antagligen där Pininfarina kommer in i bilden.

Den anonyme BAIC-chefen som just kommit tillbaka från mötet med Pininfarina-ledningen säger så här till kinesiska tidningen eeo.com.cn:

– Jag kom tillbaka från Italien förra veckan och har diskuterat med den tekniska personalen på Pininfarina om ett designförslag baserat på Saab-modellerna. Pininfarina är det mest framgångsrika icke-kinesiska bildesignföretaget i Kina. BAIC har samarbetat med dem för att utveckla nya modeller baserade på Saab-teknik och vi kommer att visa en helt ny konceptbil med Saab-gener vid nästa års bilsalong i Shanghai, där Pininfarina kommer att stå som ansvariga för formgivningen av bilen.

Men det är sannolikt inte allt som BAIC-chefens besök i Italien innehöll. BAIC är väldigt intresserade av att köpa den skuldtyngda designfirman Pininfarina och ska helt enkelt ha lagt ett bud på italienaren. BAIC ser ett köp av Pininfarina som väldigt fördelaktigt för företagets utveckling av framtida bilmodeller.

Men vem som eventuellt blir ny ägare till anrika Pininfarina återstår att se. Enligt uppgift är det många som är intresserade av det italienska företaget. Intressenterna, utöver BAIC, sägs vara indiska biltillverkaren Mahindra, indiska motorcykeltillverkaren Bajaj Auto, kinesiska biltillverkarna Brilliance Auto Group och Anhui Jiangling Automobile samt kanadensiska Magna International.

Läs mer