Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Kinesiska bolag slåss om Daimler

Det ser ut att bli en kinesisk ägarstrid om biljätten Daimler. Volvoägaren Geely är i dag största aktieägare i Daimler och ska tillsammans med den tyska biljätten bygga nästa generation Smart-bilar.

Men nu vill kinesiska BAIC ta över och bli en större ägare än Geely. BAIC vill också ha en plats i Daimlers styrelse.

Det var under våren 2018 som Geely och Li Shufu – som bland annat äger Volvo Cars – började köpa på sig aktier i den tyska bilkoncernen Daimler, med varumärken som Mercedes, Smart och Maybach.

Geely nådde så långt som till ett ägande på 9,69 procent av aktierna och den nya relationen med Daimler resulterade bland annat i att Geely tog över en del av det krisande bilmärket Smart. Planen är att bygga eldrivna Smart-bilar för den kinesiska marknaden. Geely är största enskilda aktieägare i Daimler men har hittills inte haft någon representant i styrelsen.

Nu vill statsäga Beijing Automobile Group Co Ltd, förkortas BAIC, utöka sitt ägande från dagens fem procent till över tio procent. Banken HSBC är BAIC:s partner och verktyg i uppköpen som påstås pågå som bäst. Daimler säger i en kommentar till branschtidningen Automotive News att de inte fått några besked om att BAIC utökat sitt ägande.

BAIC och Daimler har redan flera gemensamma projekt då de driver bilfabriker i Kina och tillsammans vill de utöka sin produktion av lastbilar för den kinesiska marknaden. Båda är också delägare i koreanska Hyundai.

Geely å sin sida har Smart-projektet tillsammans med Daimler och äger 49,8 procent i koreanska bilmärket Proton.

Tidigare har varken Daimler, Geely eller Volvo Cars uttalat sig vd Geelys ägande i Daimler betyder i praktiken för Volvo Cars.