Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100414-saic-leaf
100414-saic-leaf
100414-saic-leaf
100414-saic-leaf

Kinesiska SAIC:s supermiljövänliga Leaf

Kinesiska biltillverkaren SAIC har gnuggat geniknölarna extra hårt och tagit fram en ny konceptbil. Tingesten heter Leaf och är en extremt miljövänlig bil som bara släpper ut rent syre.

  Kan det bli mer miljövänligt än så här? Knappast, Shanghai Automotive Industry Corporations (SAIC) senaste konceptbil är en uppvisning i vad som kan bli verklighet i framtiden. Man kan inte anklaga kineserna för att inte ha tänkt utanför boxen. Konceptbilen Leaf ska visas på bilsalongen i Peking nästa vecka och den kan mycket väl vara den miljövänligaste konceptbilen någonsin.

Även om de delar namn så har SAIC:s Leaf ingenting gemensamt med Nissans elbil Leaf. Om det är någon som verkligen för skäl för namnet så är det den förstnämnda. SAIC har inte offentliggjort alla tekniska uppgifter men vi får veta att det lövformade taket är klätt i solceller och ska kunna vridas åt olika håll för att fånga upp så mycket solenergi som möjligt. Det framgår inte hur det ska gå till men taket ska i alla fall släppa ut rent syre, i stället för koldioxid som kommer ut ur en konventionell bil. Som om det inte vore nog är de fyra hjulen utrustade med vad som bäst kan liknas vid spinners, det vill säga en yttre fälg som snurrar oberoende av hjulet. På Leaf används dessa för att generera elektricitet när vinddraget får dem att snurra bakåt.

Det var länge sedan vi såg en så fritänkande konceptbil som Leaf och vi behöver väl knappast säga att en eventuell serieproduktion ligger ganska långt fram i tiden för Leaf.

Läs mer