Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klaga aldrig mer på svenskt trafikkaos efter att ha sett detta!

Visst är det lätt att svära sig blå i ansiktet när det står stilla eller rullar sakta på våra vägar, kanske framför allt i och runt våra svenska storstäder. Men efter att ha sett följande film ska vi fortsättningsvis kanske inte klaga allt för mycket. Eller vad säger du?

https://youtu.be/O3kL6nMap2s

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Filmen ovan är från utkanten av Peking, en stad med ungefär 22 miljoner invånare (officiell siffra, inofficiellt är den ännu högre). Att ta sig till och från jobbet i Kinas tredje största stad är inget man gör i en handvändning, åtminstone inte om man väljer bilen som färdmedel.

Vad vi ser är trafikkaoset vid en betalstation på en av stadens infartsleder i samband med att många är på väg hem från semesterfirande, trafikkaos som tydligen har urartat extra mycket på grund av en kontrollstation direkt efter betalstationen. 46 filer med bilar ska plötsligt samsas på en väldigt mycket smalare yta, med andra ord en klassisk flaskhals.

I filmen ser vi flera bilar som är på väg att byta fil, i hopp om att filen bredvid ska gå snabbare. Det lustiga är att vi också ser bilar som står i tvär vinkel sett till övrigas färdriktning. Hur tänkte dessa förare?

Tänk dig också avgaserna när Pekings närmare sex miljoner bilar (plus alla andra fordon så som bussar, lastbilar och annat) förflyttar sig. Som jämförelse har Sverige knappt 5,4 miljoner bilar, lastbilar och bussar i trafik – över hela landet. Men så är Sverige också nästan 27 gånger större till ytan än vad Peking är.

Vi kanske ska tagga ner lite när vi klagar på trafikkaoset här hemma i Sverige, eller? Att sitta i bilkö en bra stund på exempelvis Essingeleden genom Stockholm ter sig som rena barnleken jämfört med i Kina.