Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090313-eib-lån-fordonsind090313-eib-lån-fordonsind090313-eib-lån-fordonsind
090313-eib-lån-fordonsind

Klart med EIB-lån till fordonsindustrin

Nu får den svenska fordonsindustrin hjälp. Volvo PV, Volvo Lastvagnar och Scania får lån från den Europeiska investeringsbanken (EIB). Saabs låneansökan har ännu inte behandlats, men när EIB väl tar sig an Saabs fall kan det gå snabbt.

Det var ett väntat beslut som nådde Volvo Lastvagnar på torsdagen. Volvo Lastvagnar får sina 400 miljoner euro från EIB, precis som väntat.

– För oss är det ingen större dramatik. Vi har haft att göra med EIB sedan början på 90-talet och lånat pengar av dem löpande under många år, säger Mårten Wikforss, presschef på Volvo Lastvagnar till TT.

Pengarna ska först och främst gå till utveckling av ny och miljövänlig teknik, bland annat dieselmotorer och hybridteknik. Enligt Wikforss är dock inte de nytillkomna pengarna någon förutsättning för att projekten genomförs, Volvo skulle satsa ändå.

Volvo Lastvagnar var dock inte ensamma om att få lån beviljade av EIB. Den Europeiska investeringsbanken beviljade lån på sammanlagt tre miljarder euro till Europas fordonsindustri. Meningen är att pengarna ska användas till utveckling av snålare och renare fordonsteknik. I april/maj kan ytterligare 2,8 miljarder euro lånas ut. Hos Volvo PV ska pengarna främst gå till utvecklingen av den kommande modellen V60 som ska byggas i Torslanda med start nästa år. Volvo PV:s vd Stephen Odell medger dock att kapitaltillskottet är välkommet även för hela verksamheten. ”Det hjälper oss att driva företaget”, säger han till TT.

Utöver den svenska trion fick BMW, Daimler, Fiat, PSA och Renault sina låneansökningar godkända på torsdagen. Grönt ljus blev det dessvärre inte för Saab vars ansökan inte ensa har behandlats ännu. EIB uppges ha ställt som krav att den svenska staten ger garantier och att Saabs ägarsituation blir tydligare. Så fort Saabs situation ordnar upp sig något kan det däremot gå fort att få igenom ett lån.

–Vi har haft diskussioner med Saab. Och vi har fått en hel del material från dem om de projekt de vill ha finansierade. Men vi har inte fattat något formellt beslut om att vi ska gå vidare med deras lån än så länge. När det väl klarnar lite runt Saab kan det gå ganska fort med ett EIB-lån, säger Mats Gunnarsson, rådgivare på EIB till TT.