Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Klassisk campingbil från Citroën

Citroën visar upp Type Holidays, en retroinspirerad campingbil som kan konkurrera med Volkswagen California. Om den kommer att byggas.

Den helt nya generationen av Volkswagen California är på gång, men kan det komma konkurrens även från Citroën. På en husvagnsmässa i Düsseldorf visar Citroën upp konceptbilen Type Holidays. En campingbuss som baserat på minibussen Spacetourer.
I stället för att bara montera campingrelaterade saker som popuptak och köksdel, har Citroën gett konceptbilen ett retroinspirerat utseende. Närmare bestämt den klassiska Citroën HY som först lanserades 1947. Något vi sett tidigare till skåpversionen Jumper.

1 AV 5
Foto: Citroën
2 AV 5
Foto: Citroën
3 AV 5
Foto: Citroën
4 AV 5
Foto: Citroën
5 AV 5
Foto: Citroën

Med hjälp av den italienska karossbyggaren Caselani har man återskapat den ribbade karossen från den klassiska skåpbilen. Under det klassiska skalet är det i princip en vanlig Spacetourer som gömmer sig.
Själva campingdelen har en liknande lösning som vi sett tidigare, bland annat hos Volkswagen California. En tvåsitssoffa där bak som kan fällas till säng, längs sidan en köksdel med kyl, vatten och gasolkök. Samt ett popuptak som ger extra takhöjd och ett sovloft som rymmer två personer. Totalt finns alltså fyra sovplatser i Type Holidays.
De främre stolarna kan vändas 180 grader och det finns ett uppfällbart matbord. Likt VW California har Type Holidays även en skjutdörr på förarsidan så köksdelen går att komma åt även utifrån.

1 AV 5
Foto: Citroën
2 AV 5
Foto: Citroën
3 AV 5
Foto: Citroën
4 AV 5
Foto: Citroën
5 AV 5
Foto: Citroën

I nuläget är campingversionen av Citroën Spacetourer endast en konceptbil, om den kommer att sättas i produktion är därför oklart. Om den börjar byggast återstår det att se om den retroinspirerade karossen blir kvar.