Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Silverstone Auctions

Klassiska bilar heta på auktion – trots corona

Silverstones klassiker-auktion trotsade coronan och gav flera rekordresultat. En Jaguar Mk2 således för 1 115 000 kronor, mer än dubbelt upp mot värderingen.

Marknaden för klassiska bilar har planat ut sedan 2015, och i de dyraste segmenten – över en miljon kronor – har nedgången varit märkbar. När sedan corona-pandemin sätter stopp för alla sociala aktiviteter som är förknippade med bilhobbyn har många oroat sig för hur det skulle påverka betalningsviljan på klassikermarknaden.

Förra helgen fick branschen och alla bilsamlare ett positivt hälsotecken. Silverstone Auctions i England höll förra lördagen sin första online only-auktion och noterade flera rekordresultat. Framför allt såldes 89 procent av bilarna, en ovanligt hög säljandel. Senaste åren har ofta hälften av auktionsbilarna förblivit osålda.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är vår först auktion som bara är online, och resultatet är enastående, säger auktionschefen Nick Whale till branschtidningen The Classic Cars Journal.

På Silverstone Auctions såldes inte bara bilar i miljonklassen. Ett exempel är denna BMW Alpina B9 3.5 från 1983 som gick för 451 000 kronor.På Silverstone Auctions såldes inte bara bilar i miljonklassen. Ett exempel är denna BMW Alpina B9 3.5 från 1983 som gick för 451 000 kronor.På Silverstone Auctions såldes inte bara bilar i miljonklassen. Ett exempel är denna BMW Alpina B9 3.5 från 1983 som gick för 451 000 kronor.
På Silverstone Auctions såldes inte bara bilar i miljonklassen. Ett exempel är denna BMW Alpina B9 3.5 från 1983 som gick för 451 000 kronor. Foto: Silverstone Auctions

Silverstones auktion den 23 maj omsatte hälsosamma 55 miljoner kronor. Hela 80 procent av de bilarna som klubbades till köpare gick för vad de värderades till eller för högre pris. Bilarna som gick för högst pris var en replika av en Jaguar D-Type som såldes för 4,5 miljoner kronor och en riktig rallybil, en Peugeot 205 T16 grupp B (bilden ovan) som gick för 3,6 miljoner kronor. Största överraskningen var en jaguar Mk2 från 1961 med bara 3 000 mil på vägarna. Den gick för 1,1 miljoner kronor, mer än dubbla värderingen. Nämnas kan också BMW M3 E30 Competion från 1987 som gick för 1,2 miljoner kronor. Kanske påverkade ägarhistorien budviljan. Pop-bandet Jamiroquais frontman Jay Kay hade lämnat in BMW:n och flera andra bilar till auktionen.

Svenska aktören Bilweb Auctions ser samma positiva trend. Hittills i år har de haft tre auktioner med klassiska bilar.

– Vi har noterat starkt ökande intresse för våra auktioner. Vi har haft rekord i trafik på sajten med över 100 000 besök per dag innan den senaste auktionen i april, mitt under corona-epidemin. Jag tror att när man inte kan åka ut och resa så blir det mer tid och fokus på att köpa leksaker, folk köper för att ha något roligt att åka med i sommar, säger Michael Luft, grundare och delägare av Bilweb Auctions.

Foto: Bilweb Auctions

 Några av objekten på Bilweb Auctions bilauktion som går av stapeln senare i juni. Övre raden från vänster: Studebaker Golden Hawk V8 Kompressor från 1958, Mercedes 450 SLC från 1975 och Saab Sonett III från 1974. Nedre raden från vänster: Fiat 124 Sport Coupé från 1969, Volvo PV 444 från 1954 och Volkswagen Typ 1 från 1951. Se fler objekt här.

Bilweb Auctions har noterat flera toppresultat under corona-nedstängningen.

– Framför allt ser vi ett stort intresse för det jag kallar ”allmogebilar”, Volvo, Saab och Volkswagen. På förra auktionen sålde vi en vanlig Amazon från 1969 för över 200 000 kronor, säger Michael Luft.

Nästa gång det är auktion är 17 juni. Några av objekten som ska gå under klubban ser du i bilden ett par rader upp, fler objekt hittar du här.

– Då har vi 120 bilar, och det är en stor blandning, allt från Studebakers till Volvo, säger Michael Luft.