Klassiska Mini tillbaka med modern teknik

Det är 17 år sedan ”Hundkojan” försvann efter att ha tillverkats i över fyra decennier. Men nu är den tillbaka – modernare än någonsin – tack vare David Brown Automotive.

Många av de stora ikonerna i bilhistorien är just bara historia, dock har några av dem på senare tid börjat komma tillbaka med sina klassiska former men med modern teknik under skalet. Det är nästan exakt ett år sedan vi visade er första generationen Ford Mustang, amerikanska klassikernas klassiker, med samma gamla vackra kaross döljandes det senaste i ingenjörskonst.

Nu är det dags för britternas mest klassiska bil – Mini – att återuppstå i sina ursprungliga former men med modern teknik. Mini lanserades och började byggas 1959 av BMC (British Motor Corporation) som höll igång tillverkningen till och med 1968 då British Leyland tog över efter att BMC hade slagits ihop med Leyland Motors. De höll ut till 1986 då Rover Group, som på den tiden ägdes av British Aerospace, tog över tillverkningen som de lät fortsätta i ytterligare 14 år.

År 2000 bestämde sig BMW, som 1994 hade köpt Rover, för att lägga ned produktionen av den klassiska Mini-bilen för att göra rum för en modern variant, det vill säga den Mini som finns i dag.

Det är alltså 17 år sedan klassiska Mini-modellen slutade tillverkas, men nu är det dags igen tack vare David Brown Automotive som presenterar Mini ”Remastered”. David Brown Automotive kanske du minns tack vare Mikael Stjernas uppfriskande reportage från årets Genèvesalong eller från när vi skrev om deras Aston Martin DB5-inspirerade och Jaguar XKR-baserade modell Speedback GT?

Uppdaterad nos.

Åter till Minin. Formerna är desamma som förr, men vissa detaljer har förbättrats – och försämrats. Karossfalsarna, som löpte längs med karosskanten och längs med takstolparna ned mot skärmarna, och som var typiska för den gamla modellen är borta. Grillen i aluminium är ny, så även ytterbackspeglarna som är grövre och spetsigare samt innehåller belysning för att lysa upp området strax utanför dörrarna. Strålkastarna och varselljusen är något moderniserade och bakljusen är helt nya med tre runda LED-enheter i stället för de avlånga doningar som originalet hade.

Bra musiksmak har de på David Brown Automotive.

Även interiört är det moderniserat med bland annat nyare mätarinstrument av klassiskt snitt. Mätarna är placerade framför ratten, inte som hos den allra första Minin med mätarna i mitten av instrumentbrädan. Materialen är modernare och stolarna klädda med skinn som sys på för hand. I mitten av instrumentbrädan är en stor infotainmentskärm med navigation och Apple CarPlay samt Android Auto placerad. Inkoppling av USB-enheter är också möjligt.

Nere vid växelspakens bas finns moderniteter som startknapp och mugghållare. Bilen har alltså ”Keyless Go”, det vill säga nyckeln kan ligga kvar i byxfickan vid upplåsning och vid tändning.

Moderna ting i en gammal bil.

Under huven sitter en moderniserad variant av den gamla Mini-motorn på 1,275 liter men med 30 procents högre effekt till 79 hästkrafter som räcker till att skjuta iväg den 740 kilo lätta bilen från noll till 100 km/h på 11,7 sekunder. Den femväxlade manuella lådan är även den moderniserad, likaså hjulupphängningarna.

Karossen och chassidetaljer har försetts med fler balkar och stödstag för ökad vridstyvhet.

David Brown Automotive lanserar nygamla Minin i två olika utföranden – ”Inspired by Café Racers” och ”Inspired by Monte Carlo” där den sistnämnda är lite tuffare med bland annat klassiska extraljus i grillen.

Det mesta låter alltså som ren njutning, förutom en liten detalj – priset. David Brown Automotive har inte presenterat någon prislapp, men enligt brittisk media landar ingångspriset på drygt 560 000 kronor. Det kan jämföras med de 7 200 kronor (enligt valutakursen 1959) som Mini kostade när den lanserades, vilket i dag motsvarar 86 100 kronor.

Nedan finner du galleriet fullt med bilder

 på denna gamla och moderna Mini, och ännu lite längre ned en film från nästan sista original-Minin byggdes år 2000. Knappt 5,4 miljoner Mini byggdes mellan 1959 och 2000.

https://youtu.be/dXs1FlzJT8U