Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100227-koenigsegg agera
100227-koenigsegg agera
100227-koenigsegg agera
100227-koenigsegg agera

Koenigsegg Agera – driftig skåning

Svenska Koenigsegg, med bas i skånska Ängelholm, har lyckats hålla deras nya supersportbil väldigt hemlig. Nu har de dock valt att visa upp den – Agera – några dagar innan världspremiären i Genève. 910 hk och 1 100 Nm, 0-100 km/h på 3,1 sekunder och 0-200 km/h på 8,9 sekunder – vad sägs?

För bara ett knappt halvt dygn sedan skrev vi om Pagani Zonda Tricolore som vi då starkt misstänkte skulle vara Genèvesalongens höjdpunkt bland supersportbilarna. Men så blir inte fallet får man nog allt påstå nu eftersom Koenigsegg under fredagskvällen presenterat sin nya modell Agera.

 Fast ny modell kan egentligen diskuteras. Visst är den ny men samtidigt känner vi igen den från de övriga åtta modellerna (Quant ej inräknad). Det är inte så konstigt i och med att Koenigsegg Agera baseras på CCX. Exempelvis är Agera och CCX exakt lika långa, breda och höga – 4293, 1996 respektive 1120 millimeter.

 Chassit är uppbyggt av kolfiber och bensintankarna (en på vardera sida i bilen) är integrerade för optimal viktfördelning och säkerhet. Chassit väger faktiskt inte mer än 72 kilo och hela bilen har en torrvikt på låga 1290 kilo (tio kilo mer än CCX).

 Karossen är uppbyggd av förimpregnerad kolfiber och kevlar. Dess strömlinjeform avslutas med en ny typ av vinge. Under denna sitter inte de sex, tre på vardera sida, runda ljusklusterna som på övriga modeller utan avlånga bakljus med mycket lysdioder i.

 Underredet är platt och det hela avslutas med en kraftfull venturitunnel/diffusor baktill som trycker ned bilen med 300 kilos tryck vid 250 km/h.

 Avgassystemet är byggt i superlegeringen Inconel som är austenitiskt (modifierat järn) kromnickel. Legeringen, som gjorde debut redan i Trevita, har sina för- och nackdelar. Fördelen är att den bibehåller sina egenskaper även vid extremt höga temperaturer, nackdelen är att legeringen härdar väldigt snabbt och gör det svårt att arbeta med den och forma den. Avgassystemet i Inconel-legeringen är dock inte förbehållet Trevita och Agera. Exempelvis CCX kan också beställas med samma system. Men det kostar nog en bra slant.

 Fjädringen är ställbar för att underlätta passage på ojämna vägar eller gupp. Bromsskivorna är så klart keramiska och dessutom borrade. De mäter 392x36 millimeter fram och 380x34 millimeter bak. Fälgarna fram har en diameter på 19 tum med de där bak är 20 tum höga. Dessa är klädda med Michelin-däck i dimensionerna 255/35 samt 335/30, där första siffran är de främre.

 Under huven hittar vi samma V8 på 4,7 liter som vi hittar i flera av de andra Koenigsegg-modellerna, bland annat CCX. I CCX utvecklar maskinen 806 hästkrafter och 920 newtonmeter medan dessa siffror drivits upp till Agera. I Agera ger samma grundmotor 910 hästkrafter vid rödmarkeringen 6850 r/min och 1100 newtonmeter vid 5100 r/min. Motorn är kopplad till en sexstegad sekventiell låda och för bästa grepp på bakhjulen sitter där en diffspärr. Kan vara trevligt vid kurvtagningar som kan uppgå till 1,6G.

 Denna best till maskin i kombination med den låga vikten gör Agera till en riktigt snabb bil. 0-100 km/h går på 3,1 sekunder och 0-200 km/h går på 8,9 sekunder. Motsvarande siffror för CCX är 3,2 sekunder samt 9,8 sekunder. Toppfarten är estimerad till över 395 km/h.

 Inuti bilen hittar man det mesta av det man kan tänka sig i en bil, inklusive ett unikt digitalt informations- och varningssystem. Ett G-sensorlarm ingår också med tanke på de enorma G-krafter som kan uppstå, som nämnt längre upp i texten. Mittkonsolen är helt ny (dock lik den i CCX och de andra modellerna) för Agera och så klart i kolfiber, vad annars. Ett nytt ljussystem har också tagit plats. Nanobelysningen lyser upp interiörens aluminiumknappar på ett spöklikt sätt.

 Det verkar som att Koenigsegg kör vidare med samma modellbeteckningsfilosofi som de inledde med Trevita. Det namnet betyder just ”Tre vita” (modellen byggdes i tre exemplar, alla vita). Agera kan inte syfta på mycket annat än det svenska ordet som enligt SAOL är synonymt med spela, uppträda som, handla och ingripa. Fräckt att de kör med svenska ord, speciellt i utlandet. Frågan är om det finns en bakgrund eller tanke till namnet.

 Koenigsegg Agera planeras att byggas i 16 till 20 exemplar om året. Vill man beställa ett exemplar är det fritt fram att komma till Koenigsegg monter i Genève nästa vecka där bilen har världspremiär. De första bilarna är tänkt att levereras till kund mot slutet av året. Räkna med sex månaders väntetid efter det att bilen är beställd. Någon prislapp känner vi inte till ännu, men vi kan nog lova er att den kommer att vara dyr... eller till och med svindyr.

Läs mer

Provkörning