Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Koenigsegg Agera RKoenigsegg Agera RKoenigsegg Agera R
Koenigsegg Agera R

Koenigsegg Agera och Agera R får mer effekt

När det stundar Genèvesalong stundar det även nyheter från Koenigsegg. Så även i år då den skånska supersportbilstillverkaren ska visa nya, uppdaterade Agera och Agera R på årets salong. Några av nyheterna: rena kolfiberfälgar och mer effekt.

940 samt 1115. Känns siffrorna igen? Helt rätt, det är antalet hästkrafter som Koenigsegg Agera och Koenigsegg Agera R levererar. Men inte länge till för på Genèvesalongen – som öppnar för media 6 mars och för allmänheten två dagar senare – ska supersportbilstillverkaren från skånska Ängelholm visa upp de båda modellerna med 2013 års uppdateringar.

 Uppdateringarna består av åtta punkter. Den första är något som verkligen känns spännande och innovativt och berör endast Agera R som ju – kort beskrivet – är E85-versionen av Agera och därmed gör den till värstingen.

 Årsmodell 2013 av Agera R kommer att vara utrustad med något så läckert som kolfiberfälgar. Det är första gången i världshistorien som fälgar av ihålig kolfiber, tillverkade i ett stycke, sätts på en bil. Tillverkningstekniken för att ta fram kolfiberfälgarna är helt och hållet Koenigseggs egen. Tekniken har de valt att kalla Aircore Technology.

 Den enda metall som finns på fälgarna är däckventilen, då förstår du kanske att det är lätta doningar det handlar om. Enligt Koenigsegg sparar de nästan 20 kilo i ofjädrad vikt.

 Punkt två, tre och fyra på uppdateringslistan berör motorn. Som första serieproducerade motorer i världen får både Agera och Agera nanoytbehandlade cylinderfoder vilket minskar friktionen och bränsleförbrukningen.

 Nytt egenutvecklat motorstyrsystem för utökad funktionalitet, men som ändå uppfyller alla OBD-II-krav, är en annan nyhet.

 Motorerna, som ju båda är samma i grund och botten, får varvtalsstoppen framflyttade från 7250 till 7500 r/min.

 In alles påverkar dessa förändringar effekten i positiv bemärkelse. Agera med 98-oktanig bensin i tanken ökar från 940 till 960 hästkrafter vid 7100 r/min medan Agera R med E85 i sin tank ökar från 1115 till 1140 hästkrafter vid samma varvtal. Maxvridet för de båda superbilarna är detsamma som tidigare, nämligen 1100 samt 1200 newtonmeter.

 Tack vare ovan nämnde punkter har Agera och Agera R förbättrat sina prestandasiffror på olika punkter. Agera gör nu 0-100 km/h på 3,0 sekunder, en tiondel snabbare än tidigare, och 0-200 km/h på 8,0 sekunder (tidigare 8,9 sekunder). Agera R är däremot lika snabb 0-100 km/h som tidigare – 2,9 sekunder – men avverkar 0-200 km/h på 7,5 vilket är fyra tiondelar snabbare än innan. 0-300 km/h går på 14,5 sekunder, alltså bara 0,1 sekund långsammare än en Kia Picanto med 1,0-litersmotor. Då pratar vi alltså om 0-100 km/h för Kian, inte 0-300 km/h...

Toppfarten är beräknad till omkring 440 km/h. Skulle detta verifieras på samma sätt som Bugatti Veyron Super Sport gjorde så skulle Agera R officiellt kunna titulera sig världens snabbaste bil.

 Punkt fem på uppdateringslistan är att samarbetet med svenska fjädringskomponenttillverkaren Öhlins Racing återupptas. Tillsammans ska de tillverka Koenigseggs unika fjädring kallad Triplex som blir standard på Agera R från och med årsmodell 2013.

 Punkt sex innebär att Agera och Agera R som standard får Koenigseggs elektroniska stabilitetskontroll kallad KES. Uppdateringspunkt sju är Agera R förbehållet och innehåller ett lättare bakre avgassystem som bland annat förbättrar diffusorns prestanda.

 Sista punkten, den mest synliga tillsammans med kolfiberfälgarna, är nya kolfibervingar i de båda luftutsläppen på var sin sida framför respektive främre hjulhus på Agera R. Dessa må vara små men förbättrar marktrycket med 20 kilo vid 250 km/h samtidigt som luftmotståndet sänks.

 Det var nyheterna. Inte att förglömma är att Koenigsegg Agera R redan innan förbättringarna innehar sex olika världsrekord:

0-300 km/h på 14,53 sekunder

0-200 mph på 17,68 sekunder

300-0 km/h på 6,66 sekunder

200 mph på 7,28 sekunder

0-300-0 kmm/h på 21,19 sekunder

0-200-0 mph på 24,96 sekunder

Världsrekorden kan du se på film via länk nedan under de relaterade artiklarna.