Koenigsegg Agera R BLT

Koenigsegg Agera R BLT är en smakrik best

En BLT-sandwich kanske man tackar nej till, men en skräddarsydd Koenigsegg Agera R BLT med 1140 skånska fullblod under huven – det tackar man inte nej till!

På Genèvesalongen våren 2011 stal Koenigsegg hela showen genom att visa upp det häftigaste och bästa de hittills producerat, nämligen Agera R med 1115 hästkrafter. Du vet den vita bilen med tillhörande takbox från Thule.

 Kort därefter fick vi exklusivt provköra (film på länken) den skånska supersportbilen en kortare sträcka på norrländsk europaväg. Vår lyckost Erik Gustafsson har aldrig tidigare (och inte heller senare) haft lika stort leende på läpparna som bakom ratten på Agera R.

 Nu i helgen presenterar Koenigsegg en variant som heter Agera R BLT och som är skräddarsydd för en kinesisk kund. BLT förknippas vanligtvis med en sandwich med ingredienserna bacon, sallad och tomat men från och med nu är BLT synonymt med Koenigsegg, åtminstone i bilkretsar. BLT i det här fallet betyder något helt annat i Kina än godsakerna man kan ha på en macka.

 Med Agera R BLT vill Koenigsegg helt enkelt visa upp att man mer än gärna skräddarsyr sina bilar efter kunders önskemål. I det här fallet har kunden valt att få kolfiberkarossen blåtonad med röda markeringar över huv, tak, bakvinge, runt luftintag och luftutsläpp.

 Interiören är också skräddarsydd vad gäller färgsättningen på skinn, läder och sömmar.

 Koenigsegg Agera R BLT har, precis som vanliga Agera R, en V8-motor på 5,0 liter som med E85 i tanken ger 1140 hästkrafter (effekten har justerats upp sedan modellen kom förra året) och 1200 newtonmeter. Bilen har en tjänstevikt på 1435 kilo och gör 0-100 på 2,9 sekunder. 0-200 km/h går på 7,5 sekunder och 0-300 km/h på 14,5 sekunder. I slutet av förra året slog Agera R sex olika världsrekord gällande accelerationstider. Toppfarten är omkring 440 km/h!

 Koenigsegg Agera R kostar en bit över tio miljoner kronor. Vad den skräddarsydda BLT-versionen kostar förblir antagligen en hemlighet men prislappen är säkerligen kryddad med ett en eller ett par extra millar. En dyr men naggande god BLT-macka med ord.