Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg Agera R med nytt på fötterna

När det rullar fram en Koenigsegg Agera R är det knappast hjulen och fälgarna som  fångar ögonen. Men nu ska vi försöka få till ett undantag.

Normalt brukar vi inte skriva artiklar och publicera bilder när en fälgtillverkare släpper nya fälgar. Men här gör vi ett undantag, det rör ju sig om Sveriges favoritsupersportbil nummer ett – Koenigsegg.

Fälgtillverkaren ADV.1 har nämligen släppt en uppsättning dubbelekerfälgar till Agera R som passar bilen väldigt bra. Frågan är bara vem som vill byta ut bilens originalmonterade kolfiberfälgar mot dessa, trots att de ser bra ut.

Fälgarna, som har det krångliga namnet ADV5.2 MV1 CS, mäter 19x9,5 tum fram och 20x13 tum bak. Framfälgarna är därmed av samma dimension som originalfälgarna medan bakfälgarna är en halv tum bredare än de som lämnar Koenigseggs fabrik i Ängelholm.

Oavsett fälgarnas utseende är det högst tveksamt om någon lägger märke till dem. För en Koenigsegg står verkligen inte stilla (inte allt för ofta hoppas vi). Och när den väl står stilla drar själva bilen till sig mer blickar än vad fälgarna gör.

Agera R är numera historia för Koenigsegg, den är ersatt av Agera RS och One:1. Men det går inte av för hackor för det. Den har 1 140 hästkrafter, gör 0-100 km/h på 2,8 sekunder och toppar mellan 420 och 440 km/h. Den var en gång i tiden flerfaldig världsrekordhållare, till dess att One:1 i förra veckan roffade åt sig de sex titlarna.