Koenigsegg Agera RS-tillverkningen avslutad

Nu meddelar Koenigsegg att tillverkningen av Agera RS är avslutad.

Efter tre år och 25 tillverkade exemplar meddelar Koenigsegg att modellen Agera RS har nått vägs ände. Bilen visades upp i skuggan av Regera på bilsalongen i Genève 2015 men med tiden tog den allt mer plats och avslutade sitt liv genom att bli världsrekordhållare. Agera RS slog till med inte mindre än fem världsrekord när den blev världens snabbaste gatlegala bil med 447 km/h i snitthastighet.

Agera RS, som enkelt beskrivet är en förädlad Agera med detaljer hämtade från världens första megabil One:1, byggdes klart i sitt sista exemplar för bara några dagar sedan. Bilen var en ersättningsbil till den Agera RS ”Gryphon” som kraschade på Nevs testbana i Trollhättan för snart ett år sedan.

Så här ser världens snabbaste gatlegala bil ut: Koenigsegg Agera RS med Christian von Koenigsegg ståendes bakom.

Agera-serien är dock inte färdigbyggd. Återstår gör två exemplar, så kallade Final Edition-bilar som vi har skrivit om tidigare, nämligen Thor och Vader. Denna korta Agera FE-serie har redan byggts i ett exemplar, vilket gör serien tre bilar lång (eller kort).

Koenigsegg säger att de nu ska lägga fullt fokus på tillverkningen av Regera som redan har hunnit lämna fabriken i Ängelholm i några exemplar. Lite senare breddas den skånska supersportbilstillverkarens fokus igen när det är dags för Agera-ersättaren som blir ännu vassare och ska visas i Genève nästa vår.