Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg Agera RS världsrekord på film!

I helgen satte svenska supersportbilstillverkaren Koenigsegg stopp för Bugattis era där de har kallat sig världens snabbaste biltillverkare. Med Agera RS slog de nämligen till med 447 km/h. Rekordkörningen ser du på film här.

https://youtu.be/xj4gar5dKAU

I sju år har Bugatti Veyron Super Sport kunnat titulera sig världens snabbaste gatlegala, serieproducerade bil. På Volkswagens testbana Ehra-Lessien i Tyskland, som bland annat innehåller en nästan nio kilometer lång och plan raksträcka, 

nådde den upp till 431,072 km/h, beräknat på snitthastigheten över två stinter – den ena i en riktning, den andra i motsatt.

Men nu är det nya tider och världsrekordhållaren heter inte längre Bugatti utan Koenigsegg. Den svenska supersportbilstillverkaren slog nämligen till med 447,0 km/h (i snitthastighet över två stinter, vilket är ett måste för att kunna se rekordet som officiellt) i Pahrump i Nevada där en lång vägsträcka hade stängts av för rekordkörningen. Testmiljön var med andra ord inte lika optimal som när Bugatti satte rekord för sju år sedan, men det gör Koenigsegg rekord än mer imponerande.

Rekordbilen.Rekordbilen.Rekordbilen.
Rekordbilen.

I filmen ovan får vi se 1 360 hästkrafter och 1 371 newtonmeter starka Agera RS, med fabriksförare Niklas Lilja bakom ratten, ta sig an rekordkörningen i två riktningar. I vänster nederkant ser vi den officiella och verifierade Racelogic-utrustningen tangera 457,5 km/h i ena riktningen. Oerhört snabbt.

Det ska poängteras att Koenigsegg, som ännu inte gjort något större officiellt uttalande, har presentat två olika siffror, nämligen 444,6 km/h och 447,0 km/h. I samband med dessa båda siffror har de presenterat en och samma mph-siffra, nämligen 277,9 mph. I km/h blir det 447,2, så den högre av de båda siffrorna som Koenigsegg skrivit ut i sociala medier lär vara den korrekta.

Niklas Lilja, i vitt, är världens snabbaste man (gatlegal serieproduktionsbil). Christian von Koenigsegg är grundare och delägare av företaget som tillverkar världens snabbaste gatlegala bil.Niklas Lilja, i vitt, är världens snabbaste man (gatlegal serieproduktionsbil). Christian von Koenigsegg är grundare och delägare av företaget som tillverkar världens snabbaste gatlegala bil.Niklas Lilja, i vitt, är världens snabbaste man (gatlegal serieproduktionsbil). Christian von Koenigsegg är grundare och delägare av företaget som tillverkar världens snabbaste gatlegala bil.
Niklas Lilja, i vitt, är världens snabbaste man (gatlegal serieproduktionsbil). Christian von Koenigsegg är grundare och delägare av företaget som tillverkar världens snabbaste gatlegala bil.

När Koenigsegg ändå var i rekordtagen i lördags passade de på att sätta ytterligare ett världsrekord. För en månad sedan krossade Koenigsegg Bugattis nysatta världsrekord för 0-400-0 km/h. 41,96 sekunder klockades Bugatti Chiron för

, 36,44 sekunder tog det för Agera RS under inte helt optimala former (lite hjulspinn bland annat). I Nevada-öknen i lördags var förhållandena bättre och därmed också tiden – 33,87 sekunder. En putsning av egna rekordet med 2,57 sekunder, och därmed 8,09 sekunder snabbare än Bugatti Chiron (eller om man så vill, nästan 20 procent snabbare än Chiron).I filmen nedan får du se samtliga rekordkörningar på håll, bland annat nya rekordtiden vid 0-400-0-körningen. Dock står det fel tid i filmen (som inte är Koenigseggs). 22,87 sekunder är en felskrivning.Koenigsegg har som sagt ännu inte gjort något större officiellt uttalande om rekordkörningarna, inte mer än kortare varianter på sociala medier. De säger att de just nu firar och att de inte kort kommer att ge mer information och det kombinerat med film (helikopter och drönare fanns på plats i Nevada).

https://youtu.be/Da_qhyWpMjk