Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg Agera RSR tar sikte mot soluppgången

Tre skräddarsydda Koenigsegg Agera RS lämnar Sverige för ett liv i soluppgångens land Japan. Här är Agera RSR.

Ängelholm-baserade supersportbilstillverkaren Koenigsegg fortsätter att visa upp specialversioner av Agera RS, bilar som är beställda av välbärgade kunder runt om i världen. För några veckor sedan levererades specialversionen Agera XS till en amerikansk kund och för en vecka sedan levererades ytterligare en specialversion, Agera RS Naraya, till en europeisk kund.

När nu USA och Europa har betats av är det dags för Japan att få sin beskärda del av unika Agera RS-versioner. Tre stycken totalt varav två redan har levererats och tidigare i veckan stod utställda i Tokyo, ett event där Christian von Koenigsegg närvarade. Det tredje exemplaret är en vit bil som ännu inte lämnat Ängelholm.

De tre exemplaren är byggda efter kundernas önskemål att göra bilarna mer One:1-lika. Därför ser Agera RSR ut som ingen annan av övriga Agera RS som byggs i 25 exemplar. Exempelvis är bakvingen fäst i karossen på motsvarande vis som på One:1, trots att vingen i sig skiljer sig från den som sitter på One:1. Även ett luftscoop har monterats på Agera RSR, precis som på One:1 men med den skillnaden att det har kortats ned ordentligt för att konstruktionen med ”targataket” ska få finnas kvar.

Drivlinan består som vanligt av Koenigseggs femliters-V8 på 1 176 hästkrafter och 1 280 newtonmeter som är kopplad till en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som vidareförmedlar krafterna till bakhjulen.

Trots att bilarna levereras till Japan är de vänsterstyrda. Koenigsegg har tidigare levererat högerstyrda bilar, men inte denna gång.