091124-saab-spricker

Koenigsegg avbryter Saab-köp

Koenigsegg fattade på tisdagen beslutet att inte fullfölja köpet av Saab Automobile. Enligt Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg har affären dragit ut för långt på tiden. Nu uppges GM överväga att lägga ned Saab.

Det ser ut att bli ett tråkigt slut på den utdragna och händelserika affär som påbörjades för snart ett år sedan när GM meddelade att Saab var till salu. Efter segdragna förhandlingar med GM och olika statliga instanser meddelade Koenigsegg Group på tisdagseftermiddagen att man drar sig ur förhandlingarna.

– Vi beklagar att vi efter sex månader av intensivt och målinriktat arbete kommit till den smärtsamma och svåra slutsatsen att vi inte kommer att kunna genomföra förvärvet av Saab Automobile, skriver vd Christian von Koenigsegg i ett pressmeddelande.

Enligt Koenigseggs vd var det tidsplanen som till slut fällde avgörandet.

– Tidsfaktorn har hela tiden varit kritisk för vår strategi för att blåsa nytt liv i bolaget. Dessvärre har förseningar i avslutandet av affären resulterat i risker och osäkerheter som hindrar oss från att framgångsrikt genomföra affärsplanen för det nya Saab Automobile.

Saabs ägare General Motors bekräftar de avbrutna förhandlingarna.

– Vi är givetvis mycket besvikna över Koenigseggs beslut att dra sig ur försäljningen kring Saab. Med tanke på den plötsliga händelseutvecklingen kommer vi ta de närmaste dagarna för att bedöma situationen och vi kommer någon gång nästa vecka att informera om nästa steg, säger GM:s vd Fritz Henderson i en kommentar.

Läget för Saab är nu mycket ovisst. GM uppges inte ha några andra intressenter och Saabs öde ligger helt i moderföretagets händer. Enligt en källa till Bloomberg News ska planerna för Saab tas upp på ett styrelsemöte den 1 december. Enligt källan övervägs nedläggning av den svenska biltillverkaren.

– Vi är alla mycket besvikna, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Statssekreterare Jöran Hägglund sade vid en presskonferens på tisdagskvällen att det inte går att säga att det är någons fel att affären faller igenom med tanke på förhandlingarnas komplexitet. Han vill inte säga att det här är slutet för Saab.

– Det är för tidigt att säga i dagsläget, vi vet inte hur situationen ser ut med eventuella andra budgivare. Vi ska prata med GM för att få klarhet i hur det ser ut.

Augie Fabela, styrelseordförande i Koenigsegg Group, säger till Bloomberg News att de verkligen hade hopp om att det skulle fungera.

– Vi trodde på planen, vi var övertygade om att det skulle fungera. Vi kom till fram till beslutet efter överläggningar under de senaste dagarna. Tiden rann iväg för att affären ska kunna slutföras. Det är upp till GM nu.

Läs allt om försäljningen av Saab