Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
051220_koenigsegg
051220_koenigsegg
051220_koenigsegg
051220_koenigsegg Foto: Koenigsegg

Koenigsegg blir halvnorskt - och bygger ännu snabbare bilar

Ängeholmsföretaget Koenigsegg som just nu har hastighetsrekordet för serietillverkade bilar blir halvnorskt. Industridesignern Bård Eker köper 45 procent och är med i bygget av nästa modell som ska bli ännu snabbare.

Sveriges stolthet på bilmarknaden, Koenigsegg, blir halvnorskt enligt DI.se. Det är norska industridesignern Bård Eker som köper 45 procent av aktierna i Koenigsegg och därmed blir störste ägare i företaget. Familjen von Koenigsegg äger själva bara 30 procent efter köpet. 

Produktionen av supersportbilen kommer att stanna kvar i Ängelholm där världens snabbaste serietillverkade bil har sitt ursprung. 388 km/h är den uppmätta hastigheten för modellen CCR. Och enligt VD:n Christian von Koenigsegg är det världens snabbaste bil även på bana.

- Bugatti kanske har byggt en snabb bil rakt fram men på bana är det ingen som slår oss. Då kör vi 388 km/h, säger han till .

Nye ägaren Bård Eker är inte särskilt främmande för fart själv. I somras blev han världsmästare i offshore klass 1, d.v.s. båtracing.

Till nästa år ska försäljningen slå nya rekord. 25-30 bilar ska säljas, det är lika många som sålts sedan företaget startades. Målet ska nås genom att nästa modell ska inriktas mer på den amerikanska marknaden. 

Det blir den första som Bård Eker och Christian von Koenigsegg utvecklar tillsammans. De säger inte så mycket om nästa underverk, men den kommer att presenteras under nästa års Genèvesalong, den kommer att komma till marknaden under 2007 eller 2008 och den kommer att vara snabbare än CCR enligt DI.se.