Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg får motstånd från brittiska Lister

Klassiska brittiska Lister Motor Company, som återuppstod från de döda förra året, presenterar nu framtiden för företaget – en supersportbil i Koenigsegg-klass.

Det var i september förra året som du kunde läsa att det brittiska bilmärket Lister, grundat 1954, återuppstår efter närmare 25 år i dvala. Då presenterades en plan som bestod i att återuppta produktionen av klassiska tävlingsbilen ”Knobbly”, i princip identiskt utförande med hur den var byggd 1958.

Lister Knobbly Foto: LAT Photographic

I dag får vi reda på att Lister Motor Company, som företaget numera heter sedan Brian Lister med kompanjoner fått ny drivkraft tillsammans med nya affärspartners, ska bygga en supersportbil. Det är den vi ser på skisserna här.

För Auto Express berättar vd:n Lawrence Whittaker att bilen ska drivas av en 7,8 liter stor V12-motor som ger över 1 000 hästkrafter. Toppfarten uppges hamna över 400 km/h. Några accelerationssiffror nämns inte, däremot en prislapp. Omkring 23 miljoner kronor ska ett exemplar kosta.

Oavsett om Listers supersportbil blir av eller inte är det inte svårt att gissa vad de har siktet inställt på: Bugatti Veyron-efterträdaren, Koenigsegg One:1 och andra supersportbilar i yppersta fartklass.

Lister Motor Company letar i nuläget efter fler affärspartners som kan vara med och investera i företaget och dess utveckling. I dagsläget har pengar kommit in från försäljningen av nyproducerade Knobble-tävlingsbilar. Nio exemplar ska de ha sålt det senaste året för sammanlagt omkring 40 miljoner kronor.