Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Koenigsegg CCX
Koenigsegg CCX
Koenigsegg CCX
Koenigsegg CCX

Koenigsegg introducerar certifiering av begagnade bilar

Svenska Koenigsegg är på plats på bilsalongen i Genève. Med sig har de bland annat två stycken specialbyggda ”Regeror” – men också en högerstyrd CCX från 2006. Varför? Jo därför att det är den första bilen som Legend-certifierats.

"Certified Legends" är en certifiering Koenigsegg tagit fram för att potentiella hyperbilskunder ska kunna känna sig trygga vid ett Koenigsegg-köp. Den svenska tillverkaren konstaterar att med alla nya Koenigsegg slutsålda så ökar också trycket på begagnatmarknaden. Och det är här den nya certifieringen kommer in i bilden.

Vid en Legend-certifiering lämnas bilen in på fabriken i Ängelholm. Den gås igenom och servas, och skulle så behövas, renoveras och uppgraderas även fordonet.

Slutligen lämnas en tvåårig fabriksgaranti på arbetet.

Vad det kostar att få bilen certifierad vet vi ännu inte. Den CCX Koenigsegg har med sig till bilsalongen i Genève har lackats om i bilens originalfärg, den ljusblåa kulören Royal Blue, och invändigt har den interiöra klädseln bytts ut mot svenskt naturligt färgat läder med korgvävsmönster bland annat på stolarna. Motorn är dock densamma, det vill säga en V8 på 4,7 liter med dubbla kompressorer och 806 hästkrafter.

Koenigsegg åker dock inte bara till Genève för att introducera ”Certified Legends”. Man gör det även för att visa upp två stycken specialbyggda Regera, beställda av kunder.

Framför allt det ena exemplaret (se bilden ovan) sticker ut då det utrustats med vad Koenigsegg kallar Ghost Package. Paketet innefattar bland annat en djupare frontspoiler och bakre winglets som stödjer Regeras uppfällbara vinge. Enligt Koenigsegg förbättrar Ghost-paketet bilens marktryck med 20 procent.

Dessutom är nämnda Regera utrustad med Koenigseggs exklusiva kolfiberfälgar ”Tresex” – enligt Koenigsegg världens lättaste och starkaste fälg. Sulorna är Michelin PilotSport 4S-däck

Koenigsegg Regera är dock inte helt ovan vid aerodynamikkostymer. Tidigare har vi sett modellen med Aero-package.