Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg Jesko är slutsåld

Det tog inte lång tid för Koenigseggs nya modell Jesko att sälja slut. Alla 125 exemplar har redan reserverats av köpare.

För lite drygt två veckor sedan hade Koenigsegg Jesko, arvtagaren till Agera RS, världspremiär på bilsalongen i Genève. Fem dagar efter avtäckningen var samtliga 125 exemplar som ska byggas sålda. 83 av dem såldes redan innan premiären. Det är imponerande för en bil som har ett instegspris på omkring 28 miljoner kronor. Ett litet antal av bilarna köptes av Koenigsegg-återförsäljare runt om i världen för att ge kunder som inte kunde närvara vid Genèvesalongen möjlighet till köp.

Även om alla 125 Jesko-exemplar nu är tingade dröjer det innan det är dags för produktion. I slutet av 2020 är det som gäller enligt Koenigsegg, och med en byggtakt på en bil i veckan innebär det att det 125:e exemplaret byggs någon gång under våren 2023, kanske i maj månad. Byggtakten är därmed väldigt mycket högre än under Agera-åren (2011-2018).

Just nu bygger Koenigsegg hybridmodellen Regera som i höstas hade tillverkats i 20 exemplar (av totalt 80) och snart ska billigare modeller byggas i samarbete med Nevs.

– Nya Koenigsegg Jesko är den volymmässigt största produktionen vi någonsin har planerat. Att den har sålt slut bara dagar efter avtäckningen är både ett vördnadsfullt och underbart bevis för det enastående gäng vi har på Koenigsegg, säger Christian von Koenigsegg och fortsätter:

– Vi är väldigt tacksamma för den mottagning den fått hos pressen, allmänheten och naturligtvis vår växande familj av ägare i Koenigsegg.

Jesko har en V8 på 1 625 hästkrafter och 1 500 newtonmeter vilket ska få bilen att nå 483 km/h (magiska gränsen 300 mph). Då är det toppfartsvarianten som avses. Jesko byggs nämligen i två utföranden där den andra är en banversion med annorlunda aerodynamik.