Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg One of 1 – en av tre Agera Final

Det börjar bli dags att ta farväl till Koenigseggs Agera som modell. Som en sista salut – i tre steg – skapar den svenska supersportbilstillverkaren en Agera Final-serie om tre bilar varav den första står utställd i Genève – One of 1.

Koenigseggs stora nummer nere i Genève är produktionsversionen av superladdhybriden Regera, den växellådslösa bilen. Men Regera är inte ensam i den skånska supersportbilstillverkarens monter, där står bland annat även Agera-specialversion vid namn One of 1. Den är första bilen i en serie om tre som tillsammans kallas Agera Final. Det är med andra ord avslutningen på Agera-eran som har varat i sex år. Det var nämligen på Genèvesalongen våren 2010 som Agera för första gången visades upp. Därefter har ett flertal Agera-modellversioner visats upp, alla nere i Genève – Agera R, Agera S, One:1 och Agera RS.

Ageran som ställs ut nu, One of 1, är specialbeställd och skiljer sig från på en hel del punkter från övriga Agera-modeller. Precis som med nästkommande två Agera Final-bilar är det kunden som har fått vara med och bestämma specifikationer till stora delar.

I fallet med One of 1 hade kunden önskemål om att få sin Agera så lik One:1, världens första megabil, som möjligt, dock utan avkall på bland annat lastutrymmet och taket. Bland detaljerna som är unika för just detta Agera-exemplar finns – allt specialdesignat –bakvingen med ett andra blad, luftscoopet på taket, nätgallret baktill, venturitunnelavslutningen med justerbara winglets, de tre winglets-vingarna framför främre hjulhusen, frontsplittern, karossfärgen, det 3D-utskrivna dubbeländröret i titan med One of 1 ingraverat, samt polerad aluminium interiört.

V8 bakom ryggstöden är som vanligt på 5,0 liter och ger en megawatt, det vill säga 1 360 hästkrafter. Det i en bil som har en torrvikt på 1 285 kilo, eller 1 380 kilo med vätskor och bränsle. Det är alltså inte riktigt 1:1 som hos One:1. Men inte långt ifrån.

Ytterligare två Agera Final-versioner ska byggas och levereras innan utgången av 2017. Tyvärr har du inte chans att lägga vantarna på en av dem eftersom de redan är tingade.