Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Koenigsegg One:1Koenigsegg One:1Koenigsegg One:1
Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 har 1 340 hästkrafter... väger 1 340 kilo!

Koenigsegg har släppt första bilden på One:1 som ska visas i Genève nästa månad. Förutom att se en mäktigt stor bakvinge får vi reda på att den här 1340 hästkrafter... och väger 1340 kilo. Galet!

Det var hösten 2012 som det dök upp en mystisk bild på en Koenigsegg Agera. Vad det rörde sig om då visste vi inte riktigt, inte mer än att den ryktades ha 1400 hästkrafter. Därefter har bilden klarnat allt mer och vi har förstått att bilens beteckning One:1 inte står för ett exemplar av totalt ett, utan för vikt/effektförhållandet. Det vill säga 1:1. Lika många hästar som kilon. Och då syftar vi inte på torrvikten, snarare tjänstevikten inklusive vätskor och förare!

Förra hösten fick vi lite mer kött på benen efter en intervju med Christian von Koenigsegg i Bloomberg Businessweek, bland annat att Koenigsegg One:1 ska göra 450 km/h – minst! Det skulle göra den svenska supersportbilen till världens snabbaste bil med råge.

 Så sent som förra veckan bekräftade Koenigsegg att One:1 har världspremiär på bilsalongen i Genève i början av mars.

I dag får vi reda på ännu lite mer om bilen via amerikanska Wall Street Journal som publicerar första bra bilden på den, om än lite dunkel. I samband med bilden står det att sex exemplar ska byggas i år och att denna special-Agera med jättevinge har 1340 hästkrafter, lika många som antalet kilon konstruktionen väger. Det är något i hästväg faktiskt.

Smygpremiär för Koenigsegg One:1 är det 26 februari för utvalda personer. Vi andra får ge oss till tåls till 4 mars.

Uppdatering

Nedan ser ni en bättre version av bilden på Koenigsegg One:1. Denna bild, som du klickar på för att se i större format, kan vi bjuda på tack vare teknikensvarld.se-besökaren Magnus Hällborn. Tack, Magnus!