Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Quant e-Sportlimousine
Quant e-Sportlimousine
Quant e-Sportlimousine
Quant e-Sportlimousine

Koenigsegg Quant förvandlad till helt ny bil

Kommer du ihåg på Genèvesalongen 2010? Solcellsbilen Koenigsegg Quant stod utställd där. På Genèvesalongen 2014 ska Quant ställas ut igen, men det är en helt annan bil det handlar om.

En dag för några år sedan ringde nederländska sollcellsspecialisterna NLV Solar AG till Christian von Koenigsegg och bad honom och hans företag att ta fram en bil som drar nytta av holländarnas sollcellsteknik. Sagt och gjort – våren 2009 på Genèvesalongen visades Koenigsegg Quant upp för en stor publik. En bil vars kaross var klädd med en tunn film som fungerade som sollcell för uppladdning av batterierna som i sin tur gav kraft till två elmotorer på totalt 512 hästkrafter och 715 newtonmeter. En solig dag skulle det inte ta mer än 20 minuter att ladda batterierna fulla. Det skulle räcka till 50 mils körning.

 Några månader efter premiären i Genève kom uppgifter om att Quant var en av anledningarna till att Koenigsegg ville köpa Saab. Tanken sades vara att Quant skulle byggas i Stallbacka-fabriken.

Sedan dess har det varit tyst om Quant. Tills nu.

 För nu är Quant tillbaka i helt ny skepnad. Koenigsegg står inte längre bakom bilen utan det gör ett företag som heter nanoFLOWCELL. Enligt dem själva ska de ha utvecklat ett helt nytt, revolutionerande system för energiförvaring. I föregångaren gick systemet under namnet Flow Accumulator Energy Storage.

 Förutom att komma i helt ny skepnad har bilen även fått ett tilläggsnamn – e-Sportlimousine.

Utvecklingschef för Quant e-Sportlimousine är Nunzio La Vecchia på nanoFLOWCELL, ett namn som känns igen sedan förra omgången. NLV Solar AG var nämligen hans företag det också.

I mars vet vi mer om nya Quant.

Nedan kan du se bilder på hur Koenigsegg Quant såg ut när det begav sig.