Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koenigsegg till USA

Koenigsegg lanserar nu sin modell Agera R på den för superbilar viktiga USA-marknaden. USA-premiär blir det nästa år.

Nu intar Koenigsegg även den amerikanska marknaden, meddelar företaget via ett pressmeddelande. Inget skäl anges till varför man inte kunnat sälja bilar tidigare, men som teknikensvarld.se tidigare kunnat rapportera om har krocksäkerheten varit en faktor till att företagets modell Agera R inte kunnat godkännas.

 Detta på grund av att myndigheten National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA krävt så kallade smarta airbags i bilarna. Krockkuddarna anpassar laddningen efter storlek och vikt på den som sitter i stolen och har varit ett krav i alla USA-sålda bilar sedan 2005. Lagen är till för att skydda barn som kan råka skadas mer än skyddas av krockkuddar med alltför kraftig laddning.

 I förfrågan om att få ett undantag från lagen skrev företaget till NHTSA och förklarade att en Koenigsegg sällan eller aldrig används för att skjutsa runt barn. Därför behövs alltså inte krockkudden i bilen. Detta verkar NHTSA godtagit som anledning och de första Koenigsegg Agera R kommer börja säljas i USA under 2013.

 Koenigsegg missade lönsamhetsmålet med en enda bil 2011, något som lär ändras nu när man ”låst upp” den största marknaden för superbilar.