Koenigsegg till USA i juni, kanske

Koenigsegg har inte sålts på den amerikanska marknaden, på grund av de stränga krockkraven som amerikanska myndigheter har. Men nu är det möjligt att man hittat en lösning.

Svenska Koenigsegg vill in på den lukrativa amerikanska marknaden, men den amerikanska myndigheten National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA har stått i vägen. 

 Anledningen är att NHTSA kräver så kallade smarta airbags, som anpassar krockkuddsladdningen efter storlek och vikt på den som sitter i stolen. En alltför kraftig laddning kan skada mer än den skyddar, om personen bakom kudden är ett barn. De smarta krockkuddarna har varit ett krav i alla amerikansksålda bilar sedan 2005. 

 Nu väntar Koenigsegg på att få ett undantag från lagen. Men än är det inte säkert att bilen kommer klara sig förbi kraven, tidigare har NHTSA stoppat både Paganis och Lotus försök. Grundaren och eldsjälen Christian von Koenigsegg har i ett brev skrivit att modellerna Agera och Agera R sällan eller aldrig används för att frakta barn med, vilket gör den smarta krockkudden överflödig. 

 Om NHTSA håller med om det kommer Koenigsegg kunna börja sälja bilar i USA redan i juni.