Koenigsegg (inte) tillbaka för rekordjakt på Nürburgring

Koenigsegg är på jakt efter en rekordtid runt Nürburgring, men ett förbud mot rekordkörningar pausade hela verksamheten. Nu är förbudet hävt och Koenigsegg One:1 är tillbaka för att försöka sätta alla andra på plats.

https://youtu.be/OOaHOv8bdGU

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I slutet av 2014 gick Christian von Koenigsegg ut och berättade att de siktar på att vara snabbare än alla andra runt Nürburgrings nordslinga. Han såg framför sig hur de skulle köra rekordsnabbt under 2015 och de genomförde flera körningar och tester på banan, men så kom det bedrövliga beskedet – Nürburgring förbjöd alla former av rekordförsök på banan efter ett antal olyckor varav en dödsolycka. Under hösten och vintern passade ägaren av banan på att förbättra den med högre skyddsräcken och ny vägyta på flertalet ställen där gupp och ojämnheter slätades ut för säkrare körning.

För drygt en och en halv månad sedan kom det nya beskedet; banledningen för Nürburgring hävde hastighetsrestriktionerna och förbudet mot rekordförsök. Helt enkelt härliga besked för Koenigsegg som nu återigen har synts till på Nürburgring. Det var i går som en One:1, 1 360 kilo tung bil med 1 360 hästkrafter, dök upp och fångades på film. Koenigsegg ger sig alltså inte.

Nu har den skånska supersportbilstillverkaren några månader på sig att försöka slå rekordet, om de vill få till det under 2016. Ska det bli rekord måste man komma under 6 minuter och 48 sekunder för att slå Radical SR8 LM som är hela nio sekunder snabbare än Koenigsegg-konkurrenten Porsche 918 Spyder. Kapar man ytterligare några tiondelar så slår man dessutom Pagani Zonda R som har rekordtiden för icke gatlegala banbilar (då var banan 232 meter längre än vid t ex Porsche-körningen). En rekordtid som sannolikt inte rubbas är den från 1983 som lyder 6 minuter och 11 sekunder. Då var det tävlingsbilen Porsche 956 som satte ett ”omöjligt” rekord, flera tiotals sekunder snabbare än alla andra.

Uppdatering

Enligt Koenigsegg är de på banan i annat testsyfte än för att ge sig på rekordet. Vi misstänker att de dock inte lagt rekordförsöket bakom sig utan att de kommer tillbaka.