Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Politikerna ska bo på hotellet Gothia Towers, mitt i centrala Göteborg, och sedan köras med bil till Hisingen.
Politikerna ska bo på hotellet Gothia Towers, mitt i centrala Göteborg, och sedan köras med bil till Hisingen.
Politikerna ska bo på hotellet Gothia Towers, mitt i centrala Göteborg, och sedan köras med bil till Hisingen.
Politikerna ska bo på hotellet Gothia Towers, mitt i centrala Göteborg, och sedan köras med bil till Hisingen. Foto: jesper åhlander

"Bilköerna kommer växa 800 meter i minuten"

Den 17 november hålls ett EU-toppmöte i Göteborg. Hela staden påverkas av avstängningar och polisens rekommendation är att undvika göteborgstrafiken helt och hållet.

Fredagen den 17 november kommer stats- och regeringschefer från EU:s 28 medlemsländer samlas i Göteborg för ett möte om rättvisa arbetsvillkor och tillväxt. Totalt är 180 personer inbjudna. Säkerhetspådraget kommer att bli enormt och det blir en av de största polisinsatserna i svensk historia.

– Vi lever i en värld med terrorhot och den stora delen för oss handlar om att skydda de personer som är på mötet. Det finns ett oerhört högt skyddsvärde när de samlas på ett och samma ställe och det måste vi ta höjd för. Det är helt motiverat att lägga så här stora polisresurser på att skydda personerna på mötet. Bara att köra dem mellan de olika platserna kräver enorma resurser, säger polisens kommenderingschef under mötet, Erik Nord, till SVT Nyheter.

Det sistnämnda är det som göteborgarna kommer att märka av. Redan efter att mötesdeltagarna anlänt till Landvetter flygplats torsdagen den 16 november, då de ska köras in mot centrum, kommer vägar att stängas av. De största trafikstörningarna väntas dock under mötesdagen, fredagen den 17, när deltagarna ska transporteras från hotellet Gothia Towers i centrala Göteborg ut till Hisingen där mötet hålls.

– Det blir en timme där vi i princip kommer att kortsluta trafiken runt Göteborg för att ha vägarna öppna för att kunna köra dem. Då kommer den övriga trafiken i huvudsak att stå still och då räknar vi med köer som kommer att växa 800 meter i minuten. Nära anhöriga till mig kommer att ta ledigt från jobbet de här dagarna och har man möjlighet till det så tycker jag det är ett råd man ska ta till sig, säger Erik Nord.

– Vi vet inte riktigt när på fredagen det blir (som deltagarna ska tillbaka till flygplatsen, reds. anm.) men även då får vi stänga av trafiken för att inte ha skyddspersoner som sitter fast i långa köer. Och det är ju köer här en normal fredag i Göteborg så ni kan ju föreställa er att det kommer bli jättekomplicerat för allmänheten. Det bästa man kan göra är att undvika göteborgstrafiken under både torsdagen och fredagen, säger Erik Nord.