Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071030-toyota-prius-kombi
071030-toyota-prius-kombi
071030-toyota-prius-kombi
071030-toyota-prius-kombi

Kombiversion av Toyota Prius 2011

Toyota har officiellt gått ut med uppgifter om att de kommer att utöka nästa generations Prius-familj med en kombiversion. Dessutom ska Prius med fyra dörrar rymma tre vuxna i baksätet.

De nya uppgifterna berättar att nästa generation Toyota Prius lanseras under 2009. Den ska bli rymligare än dagens populära Prius och få plats med tre vuxna personer i baksätet. En av anledningarna till att bilen växer utrymmesmässigt är att taxibolag runt om i världen ska satsa ännu mer på miljövänliga hybridbilar och då speciellt Prius, som redan i dag börjar bli populär som taxibil.

För att locka en annan kundgrupp, det vill säga transportföretag som behöver utrymme men också vill köra miljövänligt och billigt, kommer Toyota två år efter lanseringen av nya Prius att släppa en kombiversion. Ett sådant alternativ vore perfekt för de som har merparten av sina körningar inom stadsgränserna då bilen klarar av stora delar av stadskörningen med enbart elmotorn som drivkraft.

Nästa generation Toyota Prius, alltså den tredje i ordningen, kommer att ha nickelmetallhydrid-batterier (NiMH). Det är samma typ av batterier som används i bilen i dag. Tidigare har det funnits uppgifter om att nästa generation Prius kommer att använda sig av de effektivare litiumjon-batterierna. Så blir inte fallet eftersom de i dagsläget är mycket dyrare än NiMH-batterier. Litiumjon-batterier kommer i stället att placeras i en ny kommande Lexus-hybrid med mindre tillverkningsupplaga.

Enligt tidningen Automotive News planerar Toyota att sälja en miljon hybridbilar år 2017. I år förväntas försäljningssiffran uppgå till 450 000 bilar varav 70 procent av dessa står Toyota Prius för.