Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090325-saab-gm-avtal090325-saab-gm-avtal090325-saab-gm-avtal
090325-saab-gm-avtal

Kommande Saab-modeller säkrade – Saab fortsätter låna GM-delar

Saabs kommande modeller är nu näst intill säkrade. General Motors och Saab Automobile har slutit ett avtal som innebär att företagen byter delar med varandra i minst fem år till.

Rekonstruktionen av Saab kan i dag ha tagit ett stort steg framåt. Det uppges nu vara klart att Saab får använda sig av teknik och plattformar som tagits fram av GM i ytterligare fem till tio år. Saab och GM har undertecknat ett avtal som garanterar Saab uppemot tio års samarbete med GM, oavsett om Saab får en ny ägare eller inte. Avsikten är att göra Saab attraktivt för potentiella köpare.

– Det handlar om att GM givetvis vill säkerställa Saabs framtid och att Saab har möjligheter att utveckla och driva sin verksamhet på ett lyckosamt sätt. Detta samarbete kommer att fungera med en ömsesidighet parterna emellan, säger Saab Automobiles ekonomidirektör Lars Hägerborg till SR – Ekot.

Enligt Lars Hägerborg ska samarbetet inte kosta någon av parterna några stora pengar. Det handlar främst om att Saab ska få använda GM:s globala plattformar och komponenter i utbyte mot att GM får snegla på Saabs säkerhetsteknik och motortrimning med mera. Samarbetet ska gradvis skäras ned för att efter cirka tio år bytas mot liknande avtal med andra biltillverkare.

– Vi byter deras teknik mot vår och erbjuder delar av vår säkerhetsteknologi, kompetens för chassitrimning och motorteknik. Men vi behåller vår mest avancerade turboteknik, den vassaste säkerhetstekniken och cabtekniken själva, för att behålla styrkan i vårt varumärke, säger Lars Hägerborg till Dagens Industri.

Saab-GM-avtalet gäller självklart under förutsättning att båda företagen finns kvar, vilket känns allt annat än säkert. Rekonstruktionen av Saab har en bortre tidsgräns och GM uppges bara ha pengar så att verksamheten kan bedrivas till sista mars, mer pengar från den amerikanska staten är ett måste. Prognosen för ett framtida Saab är att man produktionen ska uppgå till 140 000-150 000 bilar år 2013. Det är ett stort steg upp från 2008 års produktion på endast 90 000 bilar.

På bilden ses nästa generation Saab 9-5 under vintertester i Norrland.

Läs mer