Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Kör försiktigt i jultrafiken!

I dag börjar julhelgen och många svenskar ska förflytta sig över landet för att besöka familj och vänner. Ska du ge dig ut i trafiken gäller det att köra förutseende och försiktigt – speciellt på julens farligaste vägar.

Snön ligger vit över större delen av landet och mer snö ska komma enligt väderprognoserna. Detta drabbar så klart jultrafiken som blir intensiv – som den blir varje år. Kör därför i lugn och ro, planera din resa, kör i god tid och kör klokt – det vill säga förutseende och försiktigt. Håll avstånd och chansa inte.

 Var också vaksam på vad de rapporterar om på radion och använd gärna Trafikverkets nya mobiltjänst där du via karta kan hålla koll på de jobbigaste vägarna just nu, trafikolyckor och mycket annat som kan sinka din resa. Där finns även information om tåg- och färjetrafik för dig som inte ska köra bil.

 Trafikverkets mobilsajt ”Läget i trafiken” hittar du här. Bra att bokmärka och fungerar även på datorn.

Farligaste vägarna i jul

 Motormännen har granskat vilka de tio farligaste vägarna i Sverige är under julhelgen (baserat på Trafikverkets statistik). Dessa vägar, där du bör ta det extra försiktigt, är följande (se även kartan till höger):

E14

E10

E22 genom Kalmar län.

E45

E16

Väg 70

Väg 26

E12

E20

Väg 84

Motormännen uppger att omkring 300 personer kommer att mista livet eller skadas svårt på svenska vägar i jul. Du kan rädda liv om du kör efter rådande väglag och trafiksituation.

 Kör försiktigt!

God jul önskar vi på Teknikens Värld!

Frågor och svar om att köra på hala vägar

Hur kan jag undvika olyckor, till exempel att få sladd på hala vägar?

– Anpassa din hastighet efter vägens utseende och trafiken på vägen. Är det kurvigt eller backigt ska du anpassa hastigheten i god tid före kurvor eller backkrön. Är det riktigt halt ska du försöka att styra med små rattrörelser för att undvika att få sladd. När du gasar ska du göra det försiktigt, med väldigt lätt fot på gasen.

– Du ska alltid försöka undvika att hjulen låser sig, till exempel när du bromsar. Bromsa alltid innan eventuella kurvor för att inte riskera att hjulen låser sig och bilen går rakt fram. Pumpbromsa genom att bromsa, släppa bromsen och sedan bromsa igen om du har en bil utan ABS-system. Om du har ABS-bromsar ska du inte pumpbromsa, utan trampa bestämt på bromsen så sköter tekniken pumpbromsningen och undviker att hjulen låser sig. Du får däremot aldrig överskatta tekniken, har du för hög hastighet kan det ändå gå åt skogen.

– En annan viktig aspekt är att du ska ha rätt utrustning för att köra på vinterväglag, det vill säga vinterdäck i bra skick, förklarar Ove Lundberg på Trafikverket och som har många års erfarenhet från förarutbildning och förarprov.

Ska jag köra på låg eller hög växel om vägbanan är hal?

– Du ska köra på så hög växel som möjligt, eftersom friktionen mellan vägbana och däck är låg när vägen är hal och det slirar om du gasar för mycket. Om du har hög växel är det lättare att behålla väggreppet och undvika att bilen slirar.

– Om du behöver sakta ned farten i en utförsbacke är det bättre att köra på en lägre växel eftersom du då kan utnyttja motorbromsen. När du motorbromsar minskar risken att hjulen låser sig. Det är alltid bra att försöka motorbromsa, både ur säkerhetssynpunkt och ur miljösynpunkt, svarar Ove Lundberg.

Hur ska jag agera om jag får sladd med bilen?

– Styr i sladdens riktning. Om bakänden på bilen går ut åt höger ska du parera genom att vrida ratten åt höger. Beroende på vilken hastighet du håller måste du anpassa rattrörelserna, men det kan vara svårt att hålla sig lugn och hinna tänka på det när du får sladd. Det viktigaste är att alltid försöka undvika att hamna i en situation där du förlorar kontrollen över din bil.

– En bil med antisladdsystem tar över om du får sladd och hjälper dig att reda ut situationen. Men du ska aldrig tro att du kan köra fortare för att du har ABS-bromsar eller antisladdsystem. Ha inte övertro på tekniken, det absolut viktigaste är att alltid anpassa hastighet, avstånd och körning efter trafiksituationen.

– Det är bra att öva på att hantera bilen på halt underlag. Att till exempel köra på en stor öppen plan och provocera fram en sladd är bra för att prova att hantera bilen i en svår situation utan att riskera säkerheten. Att ha provat det kan vara skillnaden mellan att du krockar eller inte krockar om du får sladd när du inte är beredd på det, förklarar Ove Lundberg.

Hur ska jag köra i branta backar?

– Samma grundregler gäller som när du kör på hala vägar i övrigt. Försök att behålla väggreppet och undvika att hjulen låser sig. Moderna bilar har antisladdsystem som gör att tekniken känner av om ett hjul börjar slira, då bromsar det hjulet in så att kraften och friktionen fördelas på alla de drivande hjulen.

– I utförsbackar är det bättre att köra på en lägre växel eftersom du då kan utnyttja motorbromsen. När du motorbromsar minskar risken att hjulen låser sig. Det är alltid bra att försöka motorbromsa, både ur säkerhetssynpunkt och ur miljösynpunkt, svarar Ove Lundberg.

Vad ska jag göra om jag kört i diket?

– Om du sitter fast i diket är det första du ska tänka på att varna andra trafikanter genom att sätta på bilens varningsblinkers. Innan du kliver ur bilen för att sätta ut varningstriangeln ska du ta på dig reflexvästen så att du själv syns ordentligt. Varningstriangeln ska du placera så att trafikanterna i god tid hinner se att någonting har hänt längre fram på vägen. Hur långt före din bil varningstriangeln ska placeras beror på vilken hastighet det är på vägen. Om en bil håller 90 km/h så förflyttar den sig ungefär 25 m på en sekund. Trafikanterna som kommer efter dig på vägen bör få åtminstone 3-4 sekunder på sig att sakta ned och då bör varningstriangeln placeras ca 100 meter före din bil.

– Om avåkningen varit odramatisk, du och eventuella medpassagerare är oskadda och det inte är risk att ni orsakar en ny olycka kan du försöka att ta dig upp ur diket självmant. Ha alltid med dig en spade så att du kan skotta undan snön framför varje däck på bilen. Sedan kan du prova att gunga bilen lite grann fram och tillbaka för att komma längre och längre upp ur diket. Behöver du mer friktion och har en filt eller pläd i bilen kan du lägga den framför däcken. Om däcken ändå bara spinner när du gasar försiktigt är det små chanser att du lyckas ta dig upp själv.

– Om du har varnat andra trafikanter och inte lyckats ta dig upp ur diket själv kan du ringa efter bärgningshjälp. Medan du väntar på hjälp ska du se till att befinna dig på en så säker plats som möjligt, det behöver inte alltid vara i bilen. Normalt sett behöver du inte tillkalla polis om du inte bedömer att det är risk för fler olyckor.

– Ofta blir det en försäkringsfråga av en avåkning och då kan det vara bra att ha dokumenterat väglaget på platsen och bilens utseende och skador med till exempel en kamera i mobilen om du har det, tipsar Ove Lundberg.

Vad ska jag tänka på om jag ska hjälpa till att dra upp en bil ur diket?

– Det absolut viktigaste är att se till att du inte utsätter dig själv eller andra för risker, till exempel att halka och hamna under ett hjul eller att bli påkörd av andra bilar. Bedömer du att det finns risk för olyckor ska du lämna det till proffsen på bärgningsfirman att försöka dra upp bilen.

– Om det inte är risk för att fler olyckor inträffar kan du försöka hjälpa personen som kört i diket. Ha alltid med dig en bogserlina i bilen. Fäst linan mellan bilarna, det kan göra nytta med en liten gungning precis när du börjar dra, därför kan linan få vara litet slack innan du börjar dra. Försök att dra upp bilen försiktigt. Se sedan till att snabbt komma ur vägen för andra trafikanter så att ni inte orsakar fler olyckor.

Komplettera gärna med Trafikverkets Råd i vintertrafiken.

Källa: Trafikverket