Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Kör försiktigt i midsommar – här är helgens farligaste vägar

En av årets största trafikhelger är på ingång vilket ökar olycksrisken. Dessutom sköljer en värmebölja in över midsommarvägarnas bilköer, vilket kan leda till svimningar och vägraseri.

Nu stundar midsommarhelgen och därmed väntas också tät trafik och köbildning på vägarna. Främst handlar det om resor till svenskarnas mest besökta firanden i Roslagen, Bohuslän, Dalarna och på Öland.

– Saker att tänka på är att hålla avstånd till bilen framför, hålla rätt hastighet och undvika riskfyllda omkörningar, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle, på Riksförbundet M Sverige.

Den kommande helgen är förknippad med trafikolyckor, där torsdagen innan midsommarafton är den mest olycksdrabbade dagen, enligt Riksförbundet M Sverige.

Dagen innan midsommarafton värst

Det är också då helgens trafik är som störst och midsommarfirare kan räkna med köbildningar ut från storstadsområden med start klockan 12 på torsdagen, enligt Bengt Olsson på Trafikverket.

– Sedan har vi också ett antal vägar som blir fulla kvickt vid den tiden. Det gäller framför allt alla sommarorter längs västkusten och ostkusten, där E22 mellan Norrköping och Kalmar, på väg ut till Öland, är en klassisk flaskhals, säger Bengt Olsson.

Detta gäller även vid avfarter från E6:an längs västkusten. På östra sidan handlar det om väg 50, väg 70 och E16, som leder till Dalarna och Siljan-området.

– På småvägarna här brukar det också bli mycket mer biltrafik än vad det normalt är. Det blir säkert så i år också då det är starka traditioner i området vad gäller midsommardelen, säger han.

Ta ingen risker i trafiken, det kan sluta med att du inte alls kommer fram till ditt mål. Foto: Mattias Rabe

Köer runt huvudstaden

Köbildningarna mot Roslagen börjar vid 14-tiden på Norrtäljevägen och E18 norrut, där det kommer att vara trångt fram till 19-20-tiden. Där handlar det om en hel del stopp kring trafikplatserna Brottby och Roslagskulla.

– Sedan är det också självklart väg 222 mot Värmdö som är en smal och trevlig väg att stå stilla och vänta på, säger han.

Tittar man i övrigt i Stockholmsområdet så är den klassiska motorvägsbron i Södertälje en garant för köbildning. Där är det värst kring 16-tiden på torsdagen, enligt Bengt Olsson. En annan ködrabbad plats är Tensta Rinkeby där det kan bli en del stillastående väntan västerut mot Västerås, då det är en anslutningsväg till väg 50 och 70 mot Falun och Mora i Dalarna.

– Det brukar även korka igen vid trafikplats Stora Väsby, som tunnas ut vid 19-tiden. Och det bromsar också upp kring Uppsala.

Många på väg norrut

E4 norrut till de övre delarna av Sverige brukar också vara hårt trafikerad, även om Norrland inte har samma problematik under midsommarhelgen som under påsk- och sportlovstider, då bilister söker sig till skidorterna.

– Men det är inte så att man kommer att vara ensam ute på motorvägarna där. Det är en hel del trafik på väg norrut men den sväller betydligt mer på E4 norrut där det är mycket.

Trafiken håller i sig fram till midsommaraftonen, då är den som mest intensiv mellan klockan 7 och 14, enligt Bengt Olsson.

– Då är det i de mindre vägnäten, speciellt vid Siljan-området och bron till Öland, samt på de mindre sommarorterna på västkusten.

Vad ska man som bilist tänka på?

– Ta det lugnt och sänk hastigheten. Man sparar 50 sekunder per mil om man kör 90 kilometer i timmen i stället för 80. Det är frågan om de sekunderna är värt det.

Om man har möjligheten att hålla sitt resande utanför de klockslagen så flyter det på lite lättare.

– Annars är det bästa att bromsa ner huvudet och ta det lite lugnt.

Dessutom passar Bengt Olsson på att varna om att det kommer det att vara hett ute på vägarna på torsdag. Därför är det bra att ha med sig något att dricka.

– Vi vet vad som hände med brostoppet i Södertälje för ett antal år sedan. Då var det smällhett och det var de som höll på att svimma då det är jobbigt att sitta i bilköer i värme. Även om man har AC behöver man vätska ändå.

Värmen sätter sig också i huvudet:

– Din stubin kortas definitivt av så humöret påverkas av kraftig värme. Det finns också alltid den risken att det påverkar bilkörningen. Har man inte tålamod med sig själv så har man det heller inte med andra som passerar förbi.

Mötesfria vägar är att föredra

Heléne Lilja på Riksförbundet M Sverige säger att det bästa man kan göra ur trafiksäkerhetssynpunkt är att välja mötesseparerade vägar, då det minskar dödligheten med 80 procent.

Vissa vägar har också fått längre mötesseparerade sträckor i år och de har också blivit fler till antalet, enligt Bengt Olsson.

– Ett typexempel är E22 som vi vet har varit en olycksdrabbad väg. Där har vi betydligt fler sträckor som är mötesfria i år än förra året. Även längs ostkusten – där är E4 mötesfri i långt större utsträckning i år, säger han.

Enligt Transportstyrelsen har antalet omkomna och skadade i trafiken ökat kraftigt under de senaste tolv månaderna. Från i maj 2018 till i maj i år omkom 331 personer i trafikolyckor, vilket är en ökning med 28 procent i jämförelse med samma period året dessförinnan.

Däremot har dödsolyckorna just under midsommarhelgen gått ner, enligt Bengt Olsson. Förra året var det fyra dödsfall, och året innan dess sju. År 2016 låg dödssiffran på 12 omkomna.

– Vi har lyckats få ner åtminstone dödsolyckorna och de allvarligare olyckorna under midsommarhelgen, säger han.

Här är olycksrisken högst under midsommarhelgen

E10 Hela sträckan

E12 Hela sträckan

E14 Hela sträckan

E20 Göteborg– Laxå

E22 Kalmar – Norrköping

E45 Göteborg – Östersund

26 Halmstad – Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad – Mora

50 Örebro – Borlänge

70 Enköping – Sala

Här det högst risk för köbildning under midsommarhelgen

E4 – E20 Sollentuna – Södertälje

E18 Stockholm – Barkarby, Stockholm – Norrtälje

276 Stockholm – Åkersberga

222 Stockholm – Värmdö

73 Stockholm – Nynäshamn

76 Norrtälje – Gävle (båda hållen)

70 Enköping – Rättvik

50 Örebro – Ludvika

E22 Norrköping – Kalmar

137 Kalmar – Färjestaden

136 Färjestaden – Borgholm

E22 Karlshamn – Kalmar

26 Jönköping – Halmstad

E6 Göteborg – Strömstad

E6 Göteborg – Kungsbacka

Bra att ha koll på före och under resande

Kontrollera däcken och lufttrycket.

Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.

Se över belysningen.

Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.

Se till att ha med något att dricka och äta i bilen.

Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör.

Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.

Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna, köer kan få resan att ta längre tid än vanligt.

Välj säkra, mötesseparerade vägar om du har möjlighet.

Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Håll avstånd.

Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.