Kör säkert i jul – och välj rätt vägar!

I dag börjar den första av årets två stora resdagar inför jul. Många beger sig ut på vägarna samtidigt och det innebär alltid risk för kaos, men med god förberedelse och gott förstånd kommer man långt.

Jultrafiken är redan i gång, men i dag – fredagen den 21 december – börjar den första av de två på förhand tippade mest trafikintensiva dagarna. Den andra är lördagen den 22 december. Det betyder extra många fordon ute på vägarna och med rådande vinterväglag är det sällan en bra kombination. I fjol omkom 13 personer i jultrafiken medan 139 personer skadades svårt och 1 014 personer skadades lindrigt. Vi hoppas att årets jultrafik för med sig positivare siffror.

Det går att minska risken för strul och olyckor. Ett enkelt knep att ta till redan innan resan är att vara väl förberedd och ge sig ut i god tid. Att stressa vinner man sällan något på. Se också till att vara rätt utrustad, det vill säga bilen ska exempelvis ha rätt typ av däck (vinterdäck!) och du kan exempelvis packa ner en eller ett par filtar samt en matsäck, om man av någon anledning skulle bli stående i kylan. Se till att mobiltelefonen är fulladdad innan ni kör, framför allt om ni inte har möjlighet att ladda i bilen. Passa även på att kolla spolarvätska och torkarbladens kondition innan avresa, på vintervägarna används dessa båda flitigt.

Det ska egentligen inte behöva påpekas, men vi är tyvärr tvungna då i genomsnitt var 500:e bilist kör rattfull. Det vi vill påpeka är alltså – kör inte med alkohol i kroppen! Är du osäker på om du har alkohol i dig eller inte, låt någon annan köra eller låt bilen stå.

Väl ute på vägarna gäller det att köra med huvudet på skaft. Håll rätt hastighet, det vill säga kör inte snabbare än vad väglaget tillåter, och håll avstånd till framförvarande fordon. Skulle bilen tappa fästet mot vägen, försök att inte drabbas av panik utan försök ta kontroll över situationen så lugnt det är möjligt.

Det gäller också att välja rätt vägar. Vissa vägar är mer olycksdrabbade än andra och det finns vägar som vid vinterväder underhålls sämre än andra vägar. Det brukar rekommenderas att man ska välja mötesfria vägar i så lång utsträckning det går. Risken för att omkomma eller skada sig på mötesfria vägar är betydligt lägre än på vägar utan separerande mitträcke.

Nedan ser du vilka vägar, sammanställda av Trafikverket och Motormännen, som är mest trafikintensiva under julhelgen samt vilka vägar som är mest olycksdrabbade. Hur situationen ser ut i trafiken just när du ska bege dig iväg kan du ta del av via Trafikverkets trafiklägeskarta.

Mest trafikintensiva vägarna i jul

E4 från Sundsvall till Norrköping.

E14 från Sundsvall till Åre.

E16 från Gävle till Torsby.

E18 från Stockholm till Västerås.

E22 från Norrköping ner till Kalmar.

E45 från Östersund till Malung.

Riksväg 26 från Mora till Kristinehamn.

Riksväg 50 från Borlänge till Ludvika.

Riksväg 66 från Malung och västerut.

Riksväg 70 från Enköping till norska gränsen.

Riksväg 84 från Sveg till norska gränsen.

Mest olycksdrabbade vägarna

E10 hela sträckan.

E12 hela sträckan.

E14 hela sträckan.

E16 från Gävle till norska gränsen.

E18 från Karlstad till norska gränsen.

E20 från Laxå till Göteborg.

E22 från Söderköping till Karlskrona.

E45 från Trollhättan och norrut.

Riksväg 26 från Kristinehamn och norrut.

Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen.

Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen.