Köra om vid övergångsställe är ren idioti

I Sverige är det i princip alltid förbjudet att köra om strax innan eller i anslutning till ett övergångsställe. Ändå skiter många i just denna regel som är till för att rädda liv.

https://youtu.be/HFLRpJ-LThg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Nu kommer inte denna film från Sverige utan från Australien, och ärligt talat vet vi inte vad regelverket säger där. Men som förare ska det vara inpräntat i ryggmärken att man aldrig ska köra om en bil som står stilla vid ett övergångsställe, oavsett zebralag eller inte. Du får inte ens köra om en rullande bil strax innan ett övergångsställe. Om det tvunget måste göras ska det genomföras med stor försiktighet, för oftast har bilen vid övergångsstället stannat av en anledning, nämligen för att släppa över en gångtrafikant.

Men alla tänker tyvärr inte så långt, vilket är självupplevt flera gånger i Stockholmstrafiken. Tjejen på detta övergångsställe hade änglavakt då föraren som stod still hade koll i backspegeln (en uppmaning till alla som stannar för att släppa över) och slängde sig på tutan för att varna (ännu en bra uppmaning). Tjejen gjorde ett misstag, hon tittade inte åt vänster när hon gick över, det bör man som gångtrafikant alltid göra även om man redan slängt en blick åt det hållet när man håller på att kliva ut i gatan.