Körde 23 km/h för fört – fick halv miljon kronor i böter

Vårt östra grannland Finland har inkomstbaserade bötesbelopp vid hastighetsöverträdelser. I och med det systemet kan minsta lilla fortkörning svida till rejält i plånboken.

Finländske affärsmannen Reima Kuisla skulle i söndags åka iväg för att tanka sin bil. Den rundan slutade i vad som förmodligen är hans dyraste påfyllning någonsin.

Han hade inte uppmärksammat skyltarna som sa 80 km/h utan tågade vidare och klockades av polisen för 103 km/h, 23 över gränsen.

Finland tillämpar ett inkomstbaserat system för att bestämma bötesbelopp vid fortkörning. Det resulterade i en fortkörningsbot om 54 024 euro för Reima Kuisla, vilket motsvarar 498 495 kronor och 66 öre.

”Fyra kilometer i timmen långsammare så hade det blivit ett par hundra i stället för 54 000 euro. Detta är den finska rättvisan”, skriver han på Facebook samtidigt som han säger att Finland är ett omöjligt land att leva i för medborgade med hög inkomst och stora förmögenheter.

Du kanske kommer ihåg åländske affärsmannen Anders Wiklöfs fortkörningsbot på motsvarande 830 000 kronor för bara drygt ett år sedan? 77 km/h på en 50-väg är kriminellt fort... eller dyrt.

 

Foto: Bild från Reima Kuislas Facebook-sida.