Foto: Nokian Tyres

Körutbildning räddar hemtjänstens bilar

Bilar som används av kommunernas hemtjänstpersonal far illa i hög utsträckning. Nu har Mariestads kommun bett om hjälp hos NTF som sytt ihop en kör- och förarutbildning. Genast syntes resultat.

Det är TV4 Nyheterna som rapporterar att Mariestads kommun årligen drabbas av ett hundratal skador på bilarna som rullar inom kommunens hemtjänst. Det kostade kommunen i fjol 350 000 kronor i självrisker.

För att få bukt med problemet och de onödiga utgifterna vände sig Mariestads kommun till NTF som skräddarsytt en körutbildning för hemtjänstens förare. Hemtjänstpersonalen tränas bland annat i att manövrera runt staket och genom trånga passager samt lär sig hur man ska stressa av i trafiken.

Mariestads kommun har 280 anställda inom hemtjänsten och drygt hälften av dem har redan genomgått utbildningen – som har gett resultat. Redan har kommunen sett en nedgång av incidenterna med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

NTF menar att problemet i Mariestads kommun inte är unikt utan att det ser ungefär likadant ut i landets övriga kommuner. Flera kommuner har nu visat sitt intresse för att få utbilda sin hemtjänstpersonal i hur man kör bil på ett bättre sätt.