Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MiguelRD68

Kraftig minskning av antalet nykterhetskontroller

Antalet utandningsprov genomförda av landets trafikpoliser har minskat oerhört kraftigt. Från nästan tre miljoner kontroller för tio år sedan till lite drygt en miljon.

Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i den svenska trafiken, det säger den uttalade Nollvisionen. I nuläget är visionen en utopi och kommer att så förbli om den ihållande trenden med allt färre nykterhetskontroller inte stävjas. Omkring 80 personer omkommer varje år i trafiken på grund av alkohol och narkotika.

2009 genomfördes 2 780 000 nykterhetskontroller i hela landet. Sedan dess har antalet kontroller sjunkit kraftigt och har, trots alarmerande rubriker under åren, fortsatt att göra så. I fjol genomfördes 1 075 701 nykterhetskontroller längs det svenska vägnätet. Antalet kontroller har alltså minskat med hela 61,3 procent under de senaste tio åren.

I grafiken nedan syns utvecklingen under tioårsperioden 2009-2018. Två årtal sticker ut, nämligen 2014 och 2015 då antalet nykterhetskontroller minskade kraftigare än mellan övriga år. Det var då den svenska polisen genomgick en stor omorganisation för att effektivisera landets polisverksamhet. Tanken var att polisen skulle komma närmare medborgarna, men i stället ledde omorganisationen till stort missnöje, inte minst inom poliskåren.

Och det är just omorganisationen som av polisen ses som den stora anledningen till att det i dag genomförs så få nykterhetskontroller jämfört med tidigare. Det fattas trafikpoliser, helt enkelt.

– Trafiksäkerhetsarbetet har i princip havererat de senaste åren. Trafiken tog mycket stryk i omorganisationen. Det kommer ta tid att bygga upp det här igen, säger Leif Svensson, som är chef för polisens Trafiksektion Bergslagen, till SVT Nyheter.

Enligt Leif Svensson behöver region Bergslagen ytterligare 20-26 trafikpoliser.

Statistik som Motormännen tog fram i fjol visar att antalet trafikpoliser i Sverige har minskat kraftigt. Under första halvan av 1990-talet fanns omkring 1 250 trafikpoliser runt om i landet, 25 år senare endast cirka 200 stycken.

I polisområde Dalarna har antalet nykterhetskontroller sjunkit betydligt mer än snittet i riket. 2009 genomförde polisen i området 60 181 utandningsprov, 2018 endast 13 883. Det är en minskning med 77 procent.

– Vi gör inte lika många som vi gjorde förut. Anledning är att vi har många komplexa arbetsuppgifter samtidigt som numerären har sjunkit, säger Peter Karlsson, polisområdeschef i Dalarna, till SVT Nyheter.