Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kraftig ökning av dieselstölder

Statistik visar att antalet dieselstölder i Sverige mer än fördubblades under våren. Internationella stöldligor tros ligga bakom en stor del av stölderna.

1 710 dieselstölder anmäldes under perioden januari till och med april i år. Det är jämfört med samma period året innan en ökning med enorma 126 procent. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Under mars månad skedde fler dieselstölder än någon annan tidigare månad sedan statistik började föras under 2016 (statistik fördes även innan nämnda år, men på ett annat vis).

Stora vägbyggen är extra drabbade av dieselstölder. Foto: Andrewshots / Shutterstock

Det är framför allt i samband med vägbyggen längs Europavägarna som dieselstölderna sker.

– Är vi längre ut i skogen har vi inte haft de stora problemen och är vi väl synliga inne i stadskärnan har vi inte heller de här problemen, säger entreprenadföretagaren Johan Widegren till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Landets justitieminister misstänker att internationella stöldligor ligger bakom utvecklingen:

– Jag skulle kunna tänka mig att det här är en typ av brottslighet de ägnar sig åt, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio P4 Kalmar

Han påpekar att företagen som drabbas har ett egenansvar i form av att skydda sina egendomar.

Priset på diesel har ökat i hela Europa. I exempelvis Sverige kostar en liter diesel i dag 26,86 kronor, det är mer än tio kronor dyrare än för ett år sedan.