Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kraftig ökning av olyckor med A-traktorer

Antalet A-traktorer på våra vägar har markant skjutit i höjden på senare år, framför allt senaste året i och med nytt regelverk. Tyvärr har även antalet olyckor med A-traktorer ökat mycket kraftigt. 

För en dryg månad sedan rapporterade vi om att antalet A-traktorer i Sverige har ökat kraftigt. En 27-procent ökning har setts över en period mindre än ett år. I dag finns det enligt Transportstyrelsen över 36 000 A-traktorer i landet.
Anledningen till den kraftiga ökningen på mindre än ett år beror förstås på det nya regelverk för A-traktorer som trädde i kraft den 15 juli 2020. Sedan datumet finns det inte längre ett utväxlingskrav vilket har tidigare ledde till komplicerade ombyggnader med dubbla växellådor. Numera kan A-traktorernas framfart begränsas på elektronisk väg, vilket är mycket enklare. Exakt hur man går tillväga för att bygga en A-traktor enligt nya regelverket kan du läsa om i vår stora guide här på nätet.

Statistik framtagen av försäkringsbolaget If visar att inte bara antalet A-traktorer har ökat, utan även antalet olyckor med dessa inblandade har ökat kraftigt. Framför allt är det antalet personskador som skjutit i höjden på senare tid. Från sex personskador under 2019 till 40 under 2020, alltså det år då reglerna gjordes om. Det är en ökning med rejäla 567 procent! Antalet A-traktorer i trafik ökade mellan 2019 och 2020 med knappt 31 procent.

Antalet skador på egendom har också ökat och nådde i fjol toppnivån 268 stycken, en ökning med 40 procent. Antalet vagnskador under perioden såg en ungefär lika stor ökning – 43 procent.

Utvecklingen för i år ser i princip lika dyster ut som den som registrerades under 2020, och framför allt är det personskadorna som sticker ut. Fram till och med den 31 maj, alltså innan årets sommarmånader och fler A-traktorer befinner sig ute i trafiken, har 127 egendomsskador, 23 personskador och 112 vagnskador registrerats.

– Fram till sista maj 2021 har vi redan registrerat 23 personskador så det ser tyvärr ut som att ökningen håller i sig även 2021, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Han ifrågasätter också om utbildningen i samband med A-traktor behöver göras om:

– Man får köra en A-traktor med ett körkort med behörighet AM, samma som för EU-moped. Det innebär en tolv timmar lång utbildning, varav fyra timmar praktisk träning. Det går även bra att köra en A-traktor med traktorkörkort, men frågan är hur väl AM-körkortet för moped förbereder en för att köra en A-traktor. Man tar mycket mer plats på vägen och får bara köra i 30 km/h, så det gäller att hålla koll på stressade medtrafikanter som kan ta större risker för att komma förbi.

Johan Granholm är däremot glad över de besiktningskrav som numera gäller för A-traktorer samt de nya tekniska regler som gäller sedan knappt ett år tillbaka:

– Det är jättebra för trafiksäkerheten att vi sedan ett par år har besiktningskrav på dessa fordon så att de kontrolleras. Det är även bra med de nya reglerna som gör att man inte behöver bygga om bilarna, utan bilens ursprungliga deformationszoner och övriga hjälpsystem är intakta.