Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Euro NCAP

Kraftig ökning av olyckor med mopedbilar

Försäljningen av mopedbilar ökar i landet och med det även antalet anmälda olyckor. Färska siffror från Länsförsäkringar visar att utvecklingen är alarmerande.

Antalet olyckor med mopedbilar ökar lavinartat. Siffror presenterade av Länsförsäkringar Älvsborg visar en ökning från 48 olyckor 2017, via 84 för 2018 till hela 81 fram till juli i år. Utvecklingen är ungefär den samma för hela landet, totalt redovisas en ökning på 73 procent mellan 2017 och 2018 – ökningen fortsätter i år.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Mopedbilar har inte alls samma säkerhet som en personbil, den är i stort sett en moped med regnskydd. Är man inblandad i en krock kan det sluta riktigt illa, säger Hannah Enesten Andersson, produktansvarig för privatmotor på Länsförsäkringar Älvsborg.

Avåkningar och skador vid parkering är vanligast men allt fler anmälningar rör kollisioner med andra fordon. Dessutom är det inte ovanligt att bilarna trimmats för att gå fortare än den tillåtna maxhastigheten på 45 km/h.

Hannah Enesten Andersson, produktansvarig privatmotor. Foto: Länsförsäkringar

– Det här är inte fordon som ska gå i 80-90 kilometer i timmen. Med oerfarna förare, höga hastigheter och obefintligt krockskydd är risken stor att det blir väldigt allvarliga olyckor. Andra bilister behöver också tänka på att visa mer hänsyn gentemot de här förarna. Tänk på att det handlar om oerfarna och unga förare. Jag vill också påminna föräldrar som köper sådana här fordon till sina barn att de inte är så trafiksäkra som de kanske ser ut. Dessutom är mitt råd att man bör se till att övningsköra med sitt barn om man skaffar en mopedbil, sägerHannah Enesten Andersson.

https://youtu.be/Efamvs2oBoY

Försäljningen av mopedbilar har ökat med nio procent under januari till juni i år jämfört med samma period förra året. Under den tiden har 1 155 mopedbilar sålts i landet i år, enligt McRF (Moped- och motorcykelbranschens riksförbund).

Förra året belyste även försäkringsbolaget If problemet med mopedbilars brist på säkerhet. 2016 genomförde Euro NCAP tester på fyra olika modeller och konstaterade att utvecklingen rörande säkerhet på dessa hade stagnerat. Bilden till denna artikel är hämtad från det tillfället liksom filmklippet ovan.