Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kraftig sänkning av priset på bensin och diesel

Världsmarknadspriserna på råolja fortsätter att sjunka vilket nu leder till ännu billigare drivmedelspriser i Sverige.

Amerikanska WTI-oljan har hämtat sig efter de historiskt låga prisnivåer som marknaden såg för två dagar sedan. Då handlades nämnda råolja till minuspris, som lägst nästan minus 38 dollar per fat. I dag ligger WTI-oljan på knappt 12 dollar.

Brentoljan, som är den oljetyp som främst påverkar de svenska drivmedelspriserna, har inte varit nere och vänt på samma extremt låga nivåer, men fortsätter att sjunka. Från att ha legat runt 25 dollar per fat för ett drygt dygn sedan är nu Brentoljan nere under 18 dollar (var ett tag nere under 17 dollar).

Låga oljepriser på världsmarknaden, som beror på snart överfulla oljedepåer på grund av låg efterfrågan i coronatider, reflekteras i vad vi konsumenter får betala vid pumparna på svenska drivmedelsstationer.

I morse sänkte de ledande drivmedelsbolagen priset på 95-oktanig bensin med 35 öre till 12,28 kronor per liter. Priset gäller på bemannade stationer, på obemannade är riktpriset 12,13 kronor.

Dagens bensinpris är det lägsta sedan inledningen av mars månad 2016 då bensinpriset var nere i 12,17 kronor per liter.

En prissänkning med 35 öre kanske inte låter så mycket, men det är ovanligt att priset sjunker med så många ören. Exempelvis inträffade det inte någon gång under fjolåret.

Att fylla en tank på 60 liter kostar i dag 736 kronor och 80 öre. Den 7 januari i år kostade samma påfyllning 973 kronor och 80 öre. Det är med andra ord 237 kronor billigare i dag än för två och en halv månad sedan.

Priset på diesel sänktes i dag med 30 öre till 13,38 kronor per liter på bemannade stationer och till 13,23 kronor på obemannade. Det är lägsta dieselpriset Sverige sett sedan 20 augusti 2017 då priset låg på 13,30 kronor.

Dagens dieselpris är bra mycket lägre än det som året inleddes med. Den 8 januari kostade nämligen en liter diesel 16,93 kronor per liter vilket gjorde att en 60-literstank kostade 1 015 kronor och 80 öre att fylla. I dag kostar samma tank 802 kronor och 80 öre. Skillnaden är alltså 213 kronor.

Fortsätter världsmarknadspriserna på olja ned kommer vi att få se ännu lägre drivmedelspriser framöver.