Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kraschen som bromsade de självkörande bilarna

Dödsolyckan där en Volvo XC90, som ingick i taxiföretaget Ubers test av självkörande bilar, körde på en kvinna skakade om bilbranschen och bromsade tester över hela världen.

Två år efter olyckan funderar åklagaren i Maricopa County fortfarande på om föraren ska åtalas eller inte.

Det är två år sedan som en Volvo XC90 körde på en kvinna i Tempe Arizona. Kvinnan avled efter att Volvo-bilen inte upptäckt henne och därmed inte bromsat. Det visade sig att bilens autobromssystem kopplats ur och att bilen var en del av taxiföretaget Ubers tester av självkörande bilar. Det fanns en så kallad säkerhetsförare bakom ratten men bilder från bilen visade att föraren tittade åt sidan, på sin telefon, och inte på vägen. Det förekom också uppgifter om att bilen kört snabbare än hastighetsgränsen i området.

Efter kraschen stoppades tester av självkörande bilar över hela världen. Det var första gången en självkörande bil på allmän väg var inblandad i en dödsolycka. Många började ställa frågor om den nya tekniken var pålitlig och det ifrågasattes också varför Uber valt att koppla bort Volvos vanliga säkerhetssystem.

Flera biltillverkare som just nu utvecklar självkörande bilar har hänvisat till kraschen som en anledning till att tester och tillstånd försenats.

LÄS MER: Mercedes backar om självkörande taxibilar

I Arizona har den lokala åklagaren ännu inte fattat något beslut om åtal. Föraren Rafaela Vasquez hade tittat på ett avsnitt av "The Voice" på sin mobiltelefon i stället för att titta på vägen och vara uppmärksam på om bilens system fungerade som tänkt.

49-årige Elaine Herzberg blev den första människa som dödades under tester av självkörande bilar. Undersökningar av bilen visade att tekniken först hade identifierat Herzberg, som gick med en cykel vid sin sida, som en bil och senare som en cyklist.

Det var en självkörande bil som denna som krockade med en kvinna som korsade vägen. Volvos sensorer hade inaktiverats och i stället var det Ubers teknik som tog hand om den autonoma körningen.

Men kraschen har inte bara gett Uber och Volvo kritik. Även de som gett tillstånd till tester har ifrågasatts. I december 2016 drog Ubers tillstånd in i Kalifornien vilket fick företaget att flytta sin testverksamhet till Arizona. I mars 2018, bara veckor före kraschen, underlättades tillståndshanteringen i Arizona gällande tester av självkörande bilar. Efter olyckan stoppades alla tester men i december 2018 återtog Uber sina tester i bland annat Pittsburgh, San Francisco och Toronto.

I höstas pekade trafiksäkerhetsmyndigheter i USA ut Vasquez ouppmärksamhet som den största anledningen till olyckan.

Så sent som i februari 2020 fick till slut ändå Uber återigen tillstånd från myndigheten i Kalifornien att återuppta tester med självkörande Volvo XC90

-bilar. Testerna ska skalas upp under våren 2020.

https://youtu.be/Cuo8eq9C3Ec