Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bjorn Olsson

Kraschtest med nya Volvo XC90 – världens säkraste bil

Volvo bjöd in hundratals journalister från hela världen för att visa hur säker nya XC90 är vid avåkning, en av de vanligaste olyckstyperna. Teknikens Värld var på plats för att bevittna det hela och för att fördjupa oss i XC90:s nya säkerhetskonstruktioner.

https://youtu.be/CWB48-OjUl4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det börjar brännas allt mer, marknadslanseringen av nya Volvo XC90 ligger bara några veckor bort och Volvos marknadsföringståg fortsätter. Framför allt är det säkerheten som lyfts fram och får stå i fokus. Nya XC90 innehåller nämligen nya tekniker som ska göra modellen till den säkraste Volvon någonsin. Bland annat innehåller bilen mer ultrahöghållfast, varmhärdat, pressformat borstål (som är en svensk uppfinning) än någon annan bil. Hela 38 procent av karossens totalvikt består av borstål. Förutom att det gör konstruktionen lättare gör det också karossen mer stabil då borstål är det starkaste stål som i dag finns tillgängligt för karossplåt. Sex gånger starkare än vanligt stål.

En annan säkerhetsnyhet som Volvo är ensamma med när XC90 lanseras är de stötabsorberande framstolarna tillsammans med elektriska försträckare av säkerhetsbältena. Det är denna teknik som Volvo i går, onsdag, valde att visa upp inför hundratals journalister från världens alla hörn. Volvo har utvecklat nämnda säkerhetslösningar för att lindra effekterna på de åkande vid en avåkning. En av de vanligaste olyckstyperna är just avåkning där bilen lämnar vägen och studsar och flyger för att ofta tvärstanna mot någon form av objekt. Hälften av alla amerikanska olyckor med dödlig utgång är avåkningsolyckor.

Nya XC90 känner av när bilen lämnar vägen och då aktiveras de elektriska försträckarna som stramar åt bilbältena runt föraren och passageraren. På så vis positioneras de båda i stolarna på ett så optimalt sätt som möjligt för att undvika skador. För att skona ryggen så mycket det bara går har Volvo utvecklat en ny stol som har en energiupptagande funktion mellan stolsdyna och stolsram. De vertikala krafterna som fortplantar sig uppåt genom stolen och in i människokroppen reduceras med en tredjedel i den nya stolen.

Nya Volvo XC90 har stolar med absorberande funktion som ska reducera antalet ryggskador vid bland annat avåkningar. Foto: Klicka för större bild.

Teknikens Världs testchef Hans Hedberg och fotograf Glenn Lindberg var på plats vid Volvos avåknings-/kraschtest i går. Vi hör med Hans Hedberg vad han tycker om att ha fått bevittna en avåkning i nya XC90.

– Det ser kanske inte så mycket ut för världen, en avåkning i 80 km/h som inte ser speciellt dramatisk ut från sidan. Men det är värre än vad det ger sken av. Detta är en av de vanligaste olyckstyperna och ska Volvo nå sin vision om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i en Volvo-bil år 2020 så är det inte bara frontal- och sidokrockar som ska vara i fokus. Du ska i princip kunna kliva ut frisk ur bilen även efter en avåkning med en XC90. Utan allvarliga ryggskador.

– Elektriska bältesförsträckare och nya stolar med deformationszoner är bara en del av den nya, förbättrade säkerheten i XC90, det finns mycket annat också. Stålkonstruktionerna är mer vridstyva och de tekniska hjälpmedlen för en säkrare färd fler än någonsin. Exempelvis finns det ett system som automatiskt bromsar bilen vid vänstersväng om ett mötande fordon inte uppmärksammas, likaså finns det Lane Keeping Aid som lägger på extra vridmoment på ratten om bilen oavsiktligt är på väg att lämna körfältet, förbättrat rundslagningsskydd och system som varnar för påkörning bakifrån. Plus mycket annat, inklusive tekniker som vi redan sett i Volvo-bilar de senaste åren.

– I vår krocktestas nya XC90 av Euro NCAP. Det ska bli intressant att se hur höga poäng och betyg den får. För allt annat än absoluta toppbetyg vore ett misslyckande.

Hans kommer att berätta mer om säkerheten i nya Volvo XC90 i Teknikens Värld nummer 2/2015 som utkommer 30 december. Perfekt mellandagsläsning om du kikar på det här erbjudandet.