Krav på vinterdäck på tunga fordon

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hoppas att lagkrav på vinterdäck på tunga fordon går igenom redan 1 december i år, uppger Sveriges Radio. Men förslaget döms ut av Teknikens Världs däckexpert Linus Pröjtz.

Förslaget har kommit efter att Trafikverket och Transportstyrelsen gemensamt genomfört undersökningar på tunga fordon under vintern. Enligt de båda myndigheterna har 95 procent av alla tunga fordon bra mönsterdjup på däcken på drivaxeln. När man såg till de fordon som åkt av vägen hade bara 61 procent av bilarna godkänt mönsterdjup på fem millimeter på däcken. Bland utländska tunga fordon sjunker siffran ner till nära hälften, 55 procent.

 –De flesta som rullar på våra vägar har generellt bra däck. Däremot kan vi konstatera att av dem som åkt i diket har en mycket större andel sämre däck. De har inte ens de skärpta kraven som vi införde för två år sedan om fem millimeters mönsterdjup, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Ekot.

 Det är den undersökningen som ligger till grund för regeringens förslag om att införa krav på att alla fordon som väger över 3,5 ton ska utrustas med vinterdäck på drivaxeln. Infrastrukturminister Elmsäter-Svärd hoppas att lagen kan träda i kraft redan 1 december. 

 – Tanken är att vi gemensamt med Trafikverket och Transportstyrelsen samlar ihop ett underlag som vi inom kort kan skicka på remiss. Sedan måste vi också låta EU titta på det här och modifiera så att det inte blir någon form av hinder för vårt land jämfört med andra. Målsättningen är att till nästa vintersäsong ha ett bättre krav på vinterdäck.

 Teknikens Världs däckexpert Linus Pröjtz har länge argumenterat för vinterdäck på tunga fordon, men dömer ut regeringens förslag. 

 –Det är skönt att det händer saker, men samtidigt flyter andra problem upp till ytan. Då den stora majoriteten av sommardäck till drivaxlarna redan är M+S-märkta, alltså i praktiken vinterdäcksmärkta, så måste något annat tas fram –kanske en ny märkning, skriver Linus Pröjtz i en debattartikel från i vintras.