Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080718-prisras-beg-suv
080718-prisras-beg-suv
080718-prisras-beg-suv
080718-prisras-beg-suv

Kris på begagnatmarknaden

Begagnade bilar blir allt mer svårsålda i Sverige. I juni minskade antalet sålda bilar med 8,3 procent jämfört med i fjol. Allra minst attraktiva är de stora suvarna som har minskat i värde med upp till 20 procent.

 Det svenska folkets önskan om att äga en suv verkar vara som bortblåst. Nu är det inte längre bara miljövännerna som ratar de bränsletörstiga suvarna. Stora och tunga bilar, framförallt suvar, har snabbt blivit iskalla på begagnatmarknaden

– De är nästan osäljbara. Stora suvar som Volvo XC90, VW Touareg, BMW X5, bilar med V6-motorer. Nästan alla bilar med större motorer är extremt svåra att sälja idag, säger Clas Ebler, vd på Inter-global som värderar begagnade bilar, till Svenska Dagbladet.

Det är inte bara de begagnade suvarna som blir stående i försäljningshallarna. För Bilia, som är Nordens största bilhandelskedja, har försäljningen av nya suvar minskat med hisnande 45 procent under det senaste halvåret. Inbytespriset på en begagnad suv uppskattas ha minskat med 10-20 procent. Även på nätet är suvar iskalla som aldrig tidigare.

Även Motormännens riksförbund vittnar om att priserna har sjunkit rejält. De bedömer dock att priserna har rasat med så mycket som 20 procent både på andrahands- och nybilsmarknaden.

– Stadsjeeparna har det diskuterats länge kring. ”Ska man verkligen köra runt i Stockholms innerstad i de där.” De är aggressiva i kollisioner med andra, svåra att parkera och människor har blivit mer miljömedvetna. Det är få som vill synas i en sådan nu för tiden, säger Terje Eklund, bilexpert på Motormännens riksförbund till Svenska Dagbladet.

Men det är som sagt inte bara suvarna som är svårsålda just nu. Försäljningen av begagnade bilar minskar överlag, om än inte lika mycket som suvarna. Under juni såldes 29 714 begagnade bilar i Sverige, vilket är 8,3 procent mindre än samma månad i fjol. Mycket av nedgången går att förklara med en stundande lågkonjunktur såväl som skyhöga bränslepriser. Men den rådande miljödebatten får nog också ta på sig en del av ansvaret då det av många inte längre anses vara riktigt politiskt korrekt att färdas i en stor och tung bil.

Läs mer