Krisande Jaguar får inget statligt stöd
Ett åldrande modellprogram. Coronakris och en elektrifiering som hackar.
Det är en tung sommar för krisande Jaguar som tvingas söka lån i Kina för att överleva.
Indiska Tata-koncernen köpte Jaguar Land Rover från Ford 2008. I perioder har den nya koncernen omskrivits som en succé men det har också funnits kriser. Elbilen Jaguar I-Pace utsågs till Car of the Year i Europa våren 2019 men resten av modellprogrammet är ålderstiget och framför allt Jaguar har problem på flera marknader.
Den 10 september sätter sig den förre Renault-chefen Thierry Bollore på vd-stolen efter att Ralf Spech sparkats. Och Bollore har att göra. Nyligen noterade JLR en förlust på närmare fyra miljarder kronor för årets andra kvartal och ett sparpaket på närmare 30 miljarder har lagts bara för 2020. För att klara krisen har JLR tagit lån hos kinesiska banker på motsvarande 7 miljarder kronor.
TEST: Jaguar I-Pace mot Audi e-tron mfl.
JLR hade hoppats få hjälp av den brittiska statens speciella fond för industrier som drabbats under coronapandemin men nyligen strandade de förhandlingarna, enligt uppgifter i Financial Times. Enligt uppgifterna kvalade inte den indiska koncernen in för att få hjälp av brittiska skattebetalare. En anledning till att JLR inte fick pengar var att de inte gick med på att snabbare fasa ut bensin- och dieselbilar och öka takten i elektrifieringen.
Förutom en snabb ekonomisk nödplan så behöver Thierry Bollore se över modellprogrammet och hitta en hållbar strategi för framtiden.
Sportbilen F-Type anses ha en särställning trots att försäljningen är minimal. Enligt uppgifter från Tata finns två vägar att gå med F-Type: bygga en variant med mittmonterad bensinmotor eller bygga en renodlad elbil. Jaguar har skyddat namnet EV-Type vilket kan vara en fingervisning. F-Type fick i år en mindre ansiktslyftning och väntas säljas i alla fall under 2021 och 2022.
PROVKÖRNING: Jaguar XJ220
Lyxiga XE ansiktslyftes förra året men försäljningen har inte påverkats nämnvärt. Det här är en modell som verkligen ligger illa till då det anses för dyrt att konkurrera med till exempel BMW:s 3-serie.
Samma öde kan drabba XF. Både sedan och kombi förnyas lätt nästa år men senast 2025 kommer troligen XF plockas bort. Kanske ersätter Jaguar XE och XF med en helt ny modell.
Nästa år var det tänkt att en eldriven XJ skulle presenteras men enligt Financial Times har projektet försenats i minst ett år. Nya XJ ska byggas på en ny plattform och kan komma till handlarna tidigast sent 2022.
Bland suvarna kommer E-Pace att få en lättare ansiktslyftning i höst inför modellåret 2021. Det handlar främst om ny design på lyktor och ett nytt informationssystem med större bildskärm. Troligen får E-Pace någon form av hybriddrivlina och en ny generation kan komma 2023.
Elbilen I-Pace utsågs till Car of the Year 2019 men fick också mycket kritik för långsam laddning och krångel med laddkapaciteten. Modellen har sålt bra i Europa men gått sämre i Nordamerika. En mjukvaru-uppdatering i vintras ökade räckvidden med åtta procent och till nästa år får bilarna i Europa en bättre ombordladdare.
F-Pace säljer bra i USA och vi får en uppdaterad version till modellåret 2021. Uppdateringarna motsvarar de på E-Pace och även F-Pace får en hybriddrivlina 2022 eller 2023.
Jaguar har viskat om även en större suv, J-Pace, med tre stolsrader. Men precis som en eventuellt eldriven ny XJ ska J-Pace byggas på den nya plattformen. Därmed kan även den här modellen bli försenas. J-Pace ska konkurrera med BMW X7, Porsche Cayenne och Audi Q7. Om Jaguar får ihop tillräckligt med pengar för att färdigställa den nya plattformen kan en J-Pace lanseras 2022.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se